新手置業-返大陸買料裝修綜合討論

1001 回覆
22 Like 165 Dislike
係呢種啦~上次去家合居要30幾人仔,香港要80幾HKD
477 呎
大家都係今期居屋
認同,所以先開POST 大家交流
你下下自己買料 裝修師父點食你夾棍, 邊有人會接
唉,我都知,所以咪希望呢度搵度好GE裝修師傅
小弟個單位就黎完工,果d 好師傅你真係搵命博,三十萬裝修費收一成半幫你拆,收完錢即閃
搵師傅睇下身邊有冇人介紹啦,上連登搵都多鳩如...咁你同上好師傅搵有乜分別
地牆磚
最平 佛山磚 高鐵50分鐘
第二平 田貝家合居
第三 元朗南記磚王

插蘇電掣 英馬 40-120蚊已經幾靚
水龍頭 花灑 德馬 (啲款靚撚過酒店 又多款)
洗手盆 家合居
廁所櫃 淘寶現成/家合居訂做
燈 燈罩 淘寶
廚房掛/勾/架 淘寶

暫時係諗到咁多 其他再思考下
個人經驗你搵個師傅成個job 掉比佢做,要咩風格要咩料都同佢講,佢幫你買。下下計到盡唔會有人幫你接job
477夠晒正間兩房啲房都唔細
所以找數期一定要喺合約寫到明
保障返自己
睇下有冇巴打咁啱最近裝修完
岩岩裝修完 全部淘寶 全部集運到港

廚櫃 電視機 雪櫃 燈 地板 洗手盤 廁所 廁所個櫃 雜物架 枱 梳化 都係淘 自己組裝
好平 但我係粉飾下租比人
我最近裝修完
但師傅麻麻
香港定大陸師傅??
香港d師傅好撚濕尻

上面講果隻孖蘇我買3 40蚊個
設計靚用料又唔錯
安在家中唔駛煩

同類蘇口之前鋪頭裝修個師傅幫我買成百7蚊個

然後近排有野裝修

朋友介紹又好乜都好 d報價亂咁黎

最後用call師傅搵果個報個價係d所謂既熟客/朋友介紹價既7折

其實最慳我諗係分開晒所有野去搵師傅做

因為你想平 買晒料比師傅 (我今次自己買牆紙地板)
d師傅變左簡單計你單野幾多日 幾多個人做
然後預少少空間賺

例如牆紙我果度3日 每日2工
咁圍起叫師傅黎都係8 9千
佢地成單就收你萬2

睇下d錢你想唔想比人賺姐
咁應該問下身邊真心既朋友 有冇介紹 。仆街一定有 但一定唔係全部

同埋 樓主既然買得居屋 無錢既 不如再儲下多啲 裝靚啲啦 (如果有地方住緊)
分開晒所有工種判比不同師父 只係理想諗法。實際執行唔到架
香港師傅,不過都係大陸移民啦
煩撚死
剩係香港買同外國買都差好遠啦,去英國買插蘇socket 圍番先70零蚊一個,香港一模一樣閒閒地都300-500一個
shipment 先$500零蚊 埋單4千左右,買左40幾個。

龍頭,花灑等等都係外國買。

所以硬件野泥水,磚等等就冇辦法架喇,師傅賺硬你。
你唯有跟佢去睇下要咩色,其他軟件野你再指定比師傅用/買返黎比佢裝啦
你住外國?
我其實就係想好似巴打你噉
咩都自己買晒
跟住每一樣都搵返相關師傅嚟接job
噉好似係對業主最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞