新手置業-返大陸買料裝修綜合討論

1001 回覆
22 Like 165 Dislike
我老婆一定要白燈架,黃燈佢話睇唔到
有無人會裝浴缸
我都係噉黃光真係靚好多同舒服好多(雖然睇嘢真係爭少少)
浴缸晒gas
講真係去旅行先有心機浸浴
廁所同廚房全爆要幾錢?
可唔可以介紹地磗同木門?
裝修完,除左油漆唔係太满意

其他都ok,特别係木工同傢私

堅推介 手工同料,另一位做裝修既朋友見到都好满意
有冇detail
求介紹
你整呢個真係要留意佢用咩鋼材
佢show room用厚鋼但如果佢黑心比d薄鋼材你
分分鐘放個電飯煲都會彎

仲有, 鋼比木較容易撞凹
而維修例如換門較都麻煩d
學到野,睇你咁講,真係要諗清楚
如果有用開WECHAT 可以俾WECHAT你地自己加佢
有冇相睇下

想知點滿意法
希望絲打能分享下D相
你話手工同料, 係呢間佢提供GE手工同料好?
我自己裝修成單野呢就獨立搵人做
例如泥水師傅 就自己搵人剩做泥水,咁個師傅就上左年紀
40,50歲經驗就好夠既啦,但此終係上一輩對審美既野同自己唔同
好多野雖然佢會俾到意見,或者有佢既做法,但做出來唔符合自己既
要求,所以當時好多野都要跟叫佢一定要我想要既效果,手工跟同進度都
符合自己可以接受,唯一係度巴士門裝歪左小小,原因係個牆左右兩邊唔對
稱,所以只對左一邊既平水尺就做,做完先發覺,去到後面已經跟到好赲
唔影響太大都接受左佢,
油漆就好似上面所講我叫左朋友做,做到好俹簁,叫佢執漏
西聲西氣,又話我要求又乜又7,所以無咩好分享

最後木工來裝,根據上面經驗,所以個日請左成日假睇住佢地裝

先講左料先,我真係無做功課去買,佢地都俾左D正常料我,後面先問返佢地

我個D係咩板類型,佢覆係E1 級碌環保夾板同吸塑板

上面查左都好係D正面評價既料,個日睇住個個師傅

好多細節位,我係現在睇其實都可以接受,但個安裝師傅自己要做到100%
FIT位,不斷試位同執D好細微細微既位,後面我發現有D位想佢地幫手

加同執,都第2日來執,同態度好好,對比前面兩樣野,所以睇到好大分別

我係純粹一個全白紙來睇到野上面係,裝修前無做過任何功夫
所以分享既未必真係好,只觀參考
留名想拎多啲details
己爬文 多謝巴打分享
姐係可以自己買木板料比佢做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞