做緊銀行前線 入黎講下福利

459 回覆
234 Like 12 Dislike
想問一下 做sales 如果條數唔到target 會唔會比人炒?
聽講前線同事啲關係好亂喎
巴打們點睇恒生cso ?
你行錯PATH
好多都係去做企係度打薄考晒試無幾耐就RM
讀緊書 做前線pt
有core leave ,annual leave, 法定假期有糧出
由teller做到而家back office差不多十年
入職人工9k做到而家差不多40k
原來而家已經係多果陣1倍
呢間公司人工未必係最好
但福利keep住都係業界數一數二
每年有6000蚊medical allowance
睇醫生剩係俾20蚊
仲要有2x日假
供樓供足十成都係0.8%
雖然比起以前無p fund 無得供option係差左啲
但咁既福利出到去好難再搵到

做teller可能真係會覺得浪費青春
不過我當初幫啲阿伯阿婆攞生果金呢一年半載
其實都幫到我而家既工作唔少
我只可以話如果你有心係呢間公司長做
呢段期間唔會係完全無價值既
加油
可唔可以分享下點轉backoffice
個個都前線想轉 bo , 我反而想試下去fo / mo做, bo 做到好悶
幾錢?
我求其問下咋
我唔係做呢行
見個fd做緊rm 好後生 搵3 4萬一個月
15-17K
無牌唔緊要,因為唔使sell 野

但必須有:
- SME banking既認識(例如知道點樣開戶)
- 可以用普通話同英文與客戶正常溝通
- 有耐心面對SME客戶查詢

無degree唔緊要,asso degree都可以一戰!

如果IVE學歷,就要英文同普通話都比較好黎搭救啦😄
中銀 平時幾點走?
有咩做
極少叫客自己打上去搵solution
佢黎到仲推3推4佢唔燥底我都覺得仆街
係分行搞到就搞
除左internet banking果d解lock解盛
其實覺得自己作為CS都真係幾盡心幫d客
因爲覺得佢地等咁耐黎到我仲係到推黎推去好不負責任
雖然一早搭正9點就陸續仆入黎想屌出聲
但見到d呀婆呀公或者好好既客乖乖坐係到等 又想做快d幫佢地唔洗佢地等咁耐
做銀行唔洗沙紙,身邊好多asso/hd grad
識講勁基本英文普通話即可
你見就算branch manager開口講中英外語都極普通 做到生意先係條件
想問係咪唔請DSE畢業上年完左DSE入左黎做教人用apps果d pt,跟住csm refer左我去apply cso ft,但網上apply完過左first round再做完個aptitude test兩個月都無消息
不了 做雞鴨好過
聽日幫你問下
我諗冇問題 只要你正正常常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞