近期睇返無間道,發覺真係近廿年冇港產片超越到佢

441 回覆
732 Like 20 Dislike
無間道係好彩在以前仲可以玩 一國兩制ending
否則結局就係劉必須要死
同無雙/ 廉政風雲個結局一樣咁on9
同門?
我都有睇嗰個訪問,莊文強話無間道根本無喺大陸上過
佢仲話無間道試映嗰時行內人都話佢地死硬,笑佢地邊有人會咁樣拍警匪片,無人估到會叫好叫座

https://youtu.be/z3fr-KIAW6M?t=1721
咪撚玩啦五寶
sor,記錯係門徒
唔計佢抄幕後嫌疑犯,最後遊艇爆炸係成套戲既敗筆...
基本上港產片係得佢有信心保證
推薦下啲冷野
一個字頭的誕生,全職殺手,復仇
門徙係幾正,成個故事好完整,製毒都算講得深入
但始終同無間道爭一個level
製毒果到經典,仲有廖啟智俾人扑手
智叔完全將果種,老油條碌左幾十年,
俾佢博到單大野,既急功近利既心態,表露無遺。

戲份雖然少,但演活左個角色。
劉德華整體做得幾好,但去說服重案叫佢地收工果幕唔夠肉緊,

你諗吓如果依個係千載難逢殺韓琛既機會,你又遇到班人咁阻住你,你可以咁冷靜咁同佢講數? 仲扮死狗?

"我知到黃sir單野我要負上責任" 感覺好背稿 。

咁有把握,仲唔all in,叫佢地全部即刻收工!有咩事我一個人揹! 咁上下
一開頭:
黃sir 因為年輕時個師兄比人殺左 所以當差不擇手段
知法犯法唔跟規矩 夾計殺左倪坤

結果害死左胡軍 令佢性情大變 捉倪永孝同之後捉韓琛都跟捉規矩想用證據釘死佢地

韓琛一開頭好人善良?有底線忠心
結果最愛既老婆都死埋 於是又性情大變
變到不擇手段 又設計整死倪永孝同佢屋企人
之後又殺左黃Sir
唔止主角連配角都做得好好,迪路同傻強
除左無間道,PTU同殺破狼都
寒戰 掃毒完全唔係嗰個level
黃sir跌落街個BGM
永仁:>>
迪比亞路
劉青雲嗰套神探
睇埋 莊文強呢個訪問

https://youtu.be/AFQy0ClwU7A

無間道真係近廿年最佳港產片 無之一
巨星雲集

故事內容
絕唔係而家濕鳩合拍片 求其一大堆明星警匪片
係近廿年既港產片都無打算超越佢
黎明個角色唔係同梁朝偉個角色係學堂同期咩
無間道1,3
第二集韓琛同泰國佬喺機場果幕

韓琛放左把槍上台仲要調轉槍頭向自己

點解會有槍聲 但又無事

係代表d乜

呢到睇唔明
梁朝偉劉德華
佢地本身都有宿敵feel
偉仔有演技 劉華個個識+靚仔
Tvb後佢兩個都好少合作 再合作已經爆啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞