近期睇返無間道,發覺真係近廿年冇港產片超越到佢

441 回覆
732 Like 20 Dislike
無間道係香港經濟最差
電視市道最差的時候先就到既經典
而家要咁樣粒粒皆星前中後台鋼鐵陣容
仲要係有心有火製作唔係求其搵快錢
談何容易
串慈母都好入肉
其實杜sir好有heart 好畀心機拍「香港」電影
就算合拍片 都係拍緊香港味嘅野
好似2016年套 三人行
建議用「拍緊香港雨傘革命」嘅角度睇
D角式象徵意義好大
如果偉仔知道華仔係卧佢當時唔閘即刻走會點
如果偉仔知道華仔係卧底
佢當時唔即刻走會點
識睇一定睇傻強

另外頭文字D直頭係連登神作,神到杜生話去墨西哥都有人知佢要買GTR
記得朝偉有講過點研究陳永仁呢個角色

話過去演臥底通常係慘到爆、終日死老豆咁款
佢專登用輕鬆自在的方法演陳永仁
陳永仁係創咗第一次臥底原來可以咁有生活品味,平日都好恢諧,同時觀眾亦感受到佢嘅壓力

再講返佢望住黃sir死那幕的眼神
係世界級 可搵中外影帝比都唔會輸

里安納度一比之下真係收得皮

依句 tag 我記到今時今日.
三人行有乜隱喻 叫人放下執著?
呢個係倪永孝做局引班差佬主動攞盒帶去睇
跟住諗住炸黃sir 點知胡軍幫佢食咗
所以黃sir最尾係直接爆倪永孝頭 傾都冇傾就開槍
->->
短短十幾秒表達哂
有分析係佢死後警隊唔想佢生父係黑社會龍頭呢件事曝光所以用左別名
或係想留返最黎一個光環俾陳永仁令佢唔會留有污點
出自政治原因或感情因素我覺得呢兩個解釋都通
有睇人分析話
無間道只有賊先射頭e.g. EDS殺倪坤,林家棟殺陳永仁
警察唔射頭 e.g. 秋生師兄被殺, 陳永仁射陳道明
特例:秋生爆倪永孝頭(為同袍報仇)
係音響鋪果段都好撚正
有個女人好沉聲唱既果首普通話歌,"是誰~~~"
首歌我明明應該由細到大從來未聽過
(btw 有冇人知。首歌係咪本身唔出名正路大家都冇聽過??)

但睇套戲第一次聽時就已經有種好懷念好舊香港舊時代既feel.....
當我流嫁?
死咗就收聲啦
最正係佢都未黎得及完全 傻強就即刻推走佢
然後佢上到車果種又要扮無野但其實好撚有野果種情緒
真係短短幾十秒一波接一波勁衝擊。。。
藍本係 michael corleone, 吳震乳係做得好,但一定唔係原創
蔡琴 被遺忘的時光 好出名架
咁都捉到出黎,巴打好野
邊個知呢吓好正喎 雖然都係偉仔好d
肥婆晚晚要食牛腩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞