近期睇返無間道,發覺真係近廿年冇港產片超越到佢

441 回覆
732 Like 20 Dislike
劉青雲個角色
有陣醜角味道
仲創造左好多文化
例如間諜叫二五仔
傾秘密要上天台
唔係,係就馬來西亞
近排莊文強喺港台一個節目講返,可以上YouTube search
馬來西亞版就唔肯定
但係大陸版結局應該都有改過
https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20021217/3007260
我依家想揀返做好人
警匪片黎講可能係,但國際地位黎講應該係花樣年華,BBC既二十世紀百大電影排第二
就算唔講宇宙觀
單單第一集已經勁好睇
的確經典 番睇左N 次
有無巴打解釋下
點解劉建明係架升降機咁囂張
射死埋林家棟
無CCTV 好似講唔過去
黃SIR 死左
梁朝偉個Close shoot
面部表情 真係屈機到痴線
樓上有巴打話林家棟一早整壞左
呢幕我諗真係無乜人做得好
偉仔眼神 真係神級
正解,至於本土味,老倪唱曲嗰時比人殺唔本土?
幾個大佬係火鍋店傾嘢唔本土?
描寫倪家外國返來一身洋化好似高人一等,但係做野一樣咁狠,之後轉型要撈正又俾人睇唔起呢d咁寫實,差在當年新義安嗰句黑社會都有愛國未出
由細微細眼到故事脈絡都咁䀡緊香港
呢套野,欣賞演技又得
欣賞條橋又得
當係推理片睇又得
又有政治上既譏諷
D對白又深可以慢慢細味(深得來唔會影響主線)
佛學既野都涉獵埋(當年真係好多人借無間道講因果)
條橋又唔難明,大眾都睇得明
可以話係雅俗共賞,當年小學睇覺得好睇而家大個睇睇到
第二d野依然好睇
呢d就叫經典
而家莊文強x麥兆輝成日俾人話廢左廢左,其實係無間道系列實在太高,好難先去得返呢個水平
咁條友都幾撚神
恭喜八婆
Yes 百感交雜
個幾秒表情勁到痴線
黑社會
寒戰就算啦

扭計連暗戰都比唔上,劉德華對劉青雲啲鬥智

講劇情我覺得大事件仲好過佢,大事件啲千絲萬縷既關係正到
唔係話佢唔識做戲,係佢全部角色一樣定位性格
定型得好西利,攪到一見到佢就好似估到啲劇情咁
其實想問無二,倪永孝點知烏鴉係臥底
寒戰同掃毒既戲本都好唔完極
兩套都係靠演員救返哂個戲本
我覺得得杜sir啲戲先比得上下
槍火算係見到尾燈
佢心裡知佢係臥底、但真心當陳永仁係兄弟
社sir真心好撚正

啲警匪片某程度上絕對唔係爆谷電影咁簡單 睇完係感受到啲野係諗過度過

題外話有日無聊係Netflix睇左佢套紀錄片幾值得睇
無雙呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞