近期睇返無間道,發覺真係近廿年冇港產片超越到佢

441 回覆
732 Like 20 Dislike
其實係照抄教父裡面Al Pacino個角色
第一集最後,個呀sir大叫:邊個唔守規舉,就好似佢(陳永仁)咁!你哋有邊個想!!?

之後劉德華望住梁朝偉背面,講:我想…

完全睇到劉華嗰種無奈

天台嗰慕,劉華:比個機會我吖…我想做好人…
演得幾好
最搞笑係,陳道明,梁朝偉同黎明,三個本身唔知大家身份,最後三個圍埋打邊爐(食煙)

個笠冇閉路電視都係啦
角色塑造唔似
但個故事同殺四大家族嗰幕係抄教父就走唔甩嫁喇
當你發現連荷李活都改編無間道,你就知道佢有幾勁
不過美版不了冇港版咁好睇
都係,不過臥底呢個熱潮真係佢carry起
直到今時今日都仲有人拎臥底出黎翻炒再翻炒
當中當然包括遲潮流幾廿年既cctvb
https://youtu.be/w6N7nnzPpek
無間度另一結局
屌,根本演返佢自己啦
表面好人,內在濕尻
細個都唔覺,依家先覺得劉健明=劉德華
佢點樣"表面好人,內在濕尻"
踏血尋梅?
反而我係細個好不屑呢套戲
果陣既我好崇洋,睇開科幻片
果陣完全對港產警匪片零興趣
大個左去左外國讀書,果陣思鄉
不停搵港產片睇,搵到無間道
心諗咁經典就試試佢
一睇從此愛上,都不知翻睇左幾多次
EDC背景係清白
一開頭佢係跟Mary,冇做過咩大單野
過到vetting唔出奇,同埋無二一開頭話佢屋企人移曬民
林家楝一早整壞曬
黃秋生天台跌落嚟攤喺車頂,梁潮偉望住佢果個眼神,真係世界級。
因為本身眼神已經係屈
其實係出咗第一集見反應好再出第二第三集定係一開始已經諗住出三部曲?
呢個結局不了
一佢做唔到最後無間地獄果種feel
二陳永仁既死變左無謂
不嬲啲人都話劉華表面紳士,內在仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞