近期睇返無間道,發覺真係近廿年冇港產片超越到佢

441 回覆
732 Like 20 Dislike
無間道入面爆唔爆頭都有設定
差佬唯一一次打頭就係呢下
獎門人又贏
我覺得個角色俾Al Pacino演盡哂
眼神 面部表情全部一樣
可能就係咁樣輸俾大隻佬
成套戲講香港
唔詳講 簡單介紹吓角色象徵(唔係全貌 求其講吓)
權力行使者有三方:
警察(杜sir老樣子嘅警察形象)
醫生 (新香港人)
賊 (挑戰社會規則嘅人 一個聰明 三個同伴分別扮西裝友 律師 神職人員)

配角
盧海鵬(廢老)
洪天明(掛住打機 住都冇得住既香的90後 可以發現醫院(香港)小問題)
譚育嬰夫妻(中產)
王梓軒(淨抱怨唔努力唔反抗嘅80後)

最精彩就係個長鏡頭槍戰
手法就俾班影評話冇新意
但我覺得係拍俾香港人睇

槍戰(雨傘/社會動盪)
所以角色 情節 矛盾堆晒喺依刻爆發
槍戰中 混亂 但無一幸免
角色表現就好大象徵意義
盧海鵬(痴線廢老 槍戰都淨係掛住食)[笑廢老無腦加自私]
譚育嬰 (淨係掛住自己老公死咗)[笑中產]
.......
太多自己睇
屌那星連佢兩個坐果張櫈同個姿勢都一樣
明明幾個班次,拉埋嚟講簡直侮辱無間道
但係個結局想表達d乜
警察resign
醫生冇信心做手術照做
即係比新香港人玩死?
其實開頭有個全身癱瘓嘅人
最後鐘漢良都癱咗
杜sir又玩宿命
不過今次講香港
槍戰過後
風平浪靜
個個返工返學 開開心心
等下一批人反抗

醫院繼續run 警察就say sorry就搞掂(制度同權力行使者繼續)

好耐之前睇
記錯嘅話請見諒
甘大滋呀
之前聽商業電台 話結局叫人放下執著
我覺得現家普遍解讀都唔到肉
真係認為用「雨傘」角度睇套戲先好
不過愈睇愈心酸
蔡琴都唔識,睇嚟你真係冇乜玩過音響,好多發燒碟都有蔡琴份,首歌好似叫被遺忘的時光
杜sir等緊乜? 等左成十年 都唔肯開拍黑社會3
睇黑社會2結局
應該就係大陸
香港冇黑社會喇
有個最大嘅遮住晒
有人話點解佢老豆叫陳志財,其實套野擺到明拍完覺得收得先拍2同3啦,所以咪有bug

你睇下劉華del朝偉個臥底檔案果陣,個檔案係寫佢以前跟既大佬,好似叫細B
其實會唔會係 mary同黃sir有一手,佢地之間偷情
而酒店個幕 黃sir托住mary下巴 感覺佢地係偷情亦都令米奇 咁憎黃sir嘅因素之一呢?
果幕好似係黃秋生臨時加上去,你睇嘉玲姐都愕然左一下
有冇里安納度片睇下
利申 冇睇無間道風雲
的確係影射

世襲龍頭
Family man
殺哂所有話事人
想洗底
冷靜聰明 做事狠辣
三人行睇完都唔知做乜
p.s 唔知咁大隱喻
好認同
掃毒
拍第一集個陣邊諗到咁收得呀, 咪求其寫個名上去囉, 點知票房咁勁先走去拍番前傳(第二集), 先講番佢老豆係倪坤, 好難明咩認真
等緊退休
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞