一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike
in 過香港某間知名it 公司既junior 位
約我6點in 等到6點半個Technical Manager先落黎
跟住入去間房仔 我自我介紹完
佢同我講:「等等。乜你無呢方面經驗?公司唔請junior 住,仲有無其他嘢問?」就打發咗我走
成個interview 兩分鐘都無,我仲見到佢其實一路都寫緊code
我試過以前16歲想搵份part time做
讀書想搵少少零用錢咁
咁細個都無乜選擇 去咗冒險樂園填form試試喇
Staff:你有咩優點?點解請你?
我:有責任心同埋勤力 我可以學住做的
Staff:勤力?勤力我唔請新界隻牛返工?
我:

以前仲細唔敢串返佢 而家如果有人咁答我
我一定答:咁你咪走去請隻牛返嚟 睇下佢幫唔幫到你手囉on9?
一田?
有料既 你就係腦細 因為佢難再搵人
冇料既 你就係奴隸 因為你難再搵工
係咪A字頭籌款公司?
專幫啲so call 慈善團體出去R人每月捐錢?

佢呢啲係傳銷式team building 技巧好易洗人腦
d相好撚貴交親相果d都冇回音(明明上網apply已經upload左相
反而請我果間冇叫過我交相
唔好死撐喇ching
好撚柒呀
同感摺埋收皮啦
最痴線既係 我見sales group in得我一個係sales其他係in cs 佢叫我用英文答 最誇張既cs經驗
問我點睇佔中
果時17/18歲搵暑期工
細公司, 應該得4-5個人
係個好靚既姐姐開門比我 (25歲左右)
佢比張FORM我填 烏低身果下走晒光
可惜最後無請到我
以前仲係學生見pizza but 因為想識入面某個女仔
填完表 叫我等消息 再後無回音
之後 順利用左其他方法識左個女仔 問佢個陣點解唔請我
佢話個主任話因為我靚仔
呢個問題通常係IN到最後個HR問你仲有無其他問題個陣時問.
太子仔冇即刻發難都真係好好涵養
你一定好靚女
Final interview 叫我係黑板寫詩同唱歌
Bingo
Code international?
打黎叫我in
我google完發現係邪教放左佢飛機
去建造業議會見工程post,叫人寫marketing proposal
In programmer
In人果個咩都啊識
連個老細都入黎又係乜都唔識
5 mins 就走人
第2日就有offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞