一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike
我都唔知你做乜撚野
好耐之前見過一份紅酒sales
填完form等咗陣,有個女人黎in我。
:你好,你都係住大埔架?我都係喎。
:係咩?咁啱嘅
:開門見山,你都係走啦,呢間公司冇糧出架。
:哦,唔該

癡孖根
咁咪好 唔係為做數水你入去。。。
呢D只係想收集CV, UPDATE下個市價, 唔係真係想請人
你會見到有D公司長期都請緊同一個POST
外國老細,一黎就望住我CV地址,問係私樓定公屋,問我屋企有無錢。我問番佢點定義有錢定無錢,佢話其實住公屋就係等於poor,然後指住我話:So you are poor people! (激昂嘅高音)
最後佢話覺得我屋企好慘,想俾個機會我。
培養奴隸係政府目標,到時咪冇人challenge佢哋囉
其實唔黐線,係我戇鳩

大學interview
我排咗engine喺第6 但都有得in
In嗰時我醒起佢地好似會睇到我放個choice喺第幾
我又諗不如兜吓啦
於是唔知黐咗變條線,講話其實依個唔係我first choice,不過都好有興趣
個interviewer就問咁你first choice係咩?
我就誠實答咗(但兩科係完全唔關事)
咁個interviewer就繼續問:咁點解你會揀依兩科
我就答依兩科都可以用專業知識整啲嘢出嚟幫人
見工個陣老闆娘問我有冇拍拖 我話有
之後佢當晚再wtsapp 我 問我有冇興趣同佢個仔見面
U should say , boss can u help me be rich
cant agree more
條友肯定睇咗連登個post
我要殺死丁力個仆街
未入房 in就有收數佬上門追數
睇下有冇人際關係可以利用
仆你個街間公司office係中環d垃圾後巷
間公司又舊又細又霉

一開波英文自我介紹, 講到唔夠一半佢要禁電話做公司野, okay, 大家都忙都明白嘅
等佢覆完個msg就重新多次自我介紹
接著就蝗語講讀書嘅野, 都okay

到問有咩優點可以勝任呢個MT, 咪講我係以前公司點點點做到野, 佢開始黎料 

無啦啦屌鳩我講野似保險佬, 自吹自擂, 我心諗有邊個見工唔係吹水架。
又屌鳩我講野唔到point
又唔可以講「唔得」
又唔可以反問
又屈鳩我條氣唔順佢禁電話
又唔俾解釋, 佢即刻「NoNoNo」你
又話其實我測試你

屌那星 佢以為玩緊SM女僕, 佢差在未叫我稱呼佢「HR腥些沙媽」咋 

我見佢咁唔鍾意俾人解釋, 費撚事哂時間, 係佢面前撕撚爛張application form, 臨走前講咗佢「NoNoNoNoNo...」
一畢業冇耐出黎想搵份文員仔黎做下,嗰間公司係葵涌仲要好偏僻,一去到見到啲員工全部都好似做到好唔開心咁就知大獲
一入去interview嗰個呀嬸就用啲半咸淡既廣東話問完幾句就話我地呢度好辛苦,唔係俾你黎玩,你又冇經驗我最多俾8000你,我考慮下再打俾你
我走嗰刻心諗唔駛你考慮,俾多錢我都唔會做,對住啲咁閪既上司都做得唔長,嗰8000留返俾你執藥食啦
做MT仍然係𡃁個陣,keep住要做quarterly interview
好記得有一次係HR senior manager見
佢第一句就問你覺得自己對條team有咩貢獻
我回答我手頭上有咩project做緊,希望streamline到工作程序,同埋我只係岩岩去到條team兩個月,仍然摸索緊
佢就發左癲咁講:咁你姐係乜都未做到啦,然後俾佢鬧左一餐,內容係公司出好多錢請d MT番黎,請你番黎唔係黎學野,而係要為公司賺錢 blah blah blah

之後同其他MT講番起個interview,大家都話sen man好友善
擺明玩針對啦

之後3個月,我每見一個同事就唱一次sen man d衰野
久而久知,sen man個朵臭曬,生人勿近咁款
擺明啦
仲問我屋企人返工時多數接觸邊類客
又問我屋企層樓幾時買 值幾錢 每月供幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞