一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike
試過個HR係呀嬸,我講緊野佢中眼瞓
到IN個經理一睇就知嫁唔出老姑婆,殺氣好大話都夕陽行業啦,呢行好辛苦,你預左捱etc

隔左成個月個HR呀嬸打黎
如果我地依加請你你仲返唔返呢?嘻嘻(好尷尬咁喺度笑)
心諗間公司做乜鳩全部都傻嘅不了
睇人啦,到底係你乞工定人乞人材。

不過香港九成九都係乞工
試過去in part time補習社admin
直頭試左工教曬我點做野之後話請我,會再搵我俾更
然後就沒有然後了
試過in過一間 係open office格局
入到去等interviewer 感覺都正正常常
等左陣 有個似manager級既男人返左黎 等多陣我個interviewer(女仔) 都返黎 諗住終於有得in啦 點知個女仔走去同個男人講 話已經7號喇喎 仲唔出糧 個男人就求其up d 野推三推四話未有住 之後個女仔就話'咁我唔做野住 因為冇糧出' 跟住又行過黎同我講'唔好意思 今日in 唔到你' 最尾我地一齊走

過左一排 我收到女仔電話 問我仲黎唔黎見工
成件事係奇遇
請咗第二個 但好快見唔對路跳船
又廢事in過第二批先搵返你
即係過左排先出糧
有隨時無糧出既危機,間野唔做得過
因為係香港家家都咁西
第一日落嚟?
屌,計我話應該平均瓜分香港土地俾每個市民,現實一直都係咁殘酷架啦屌,有得揀我連工都唔返呀
其實應該要有一個職業叫interview 調查員
專係扮interviewee去睇下邊啲公司interview On9
之後再整個list
如果間公司唔肯畀錢佢就公開
你個制度咁似支那式公司,有得畀錢就唔公開?
嘩icac
我都見過 叫fusion group 上網睇係導人入去做企街捐款
分清楚賄賂同做生意先
如果唔係呢個職業點樣維持生計
同埋其實我都係鳩嗡下啫
但又要睇邊間公司hr on9又可以收錢放棄透明度
好矛盾啫
仲要隨時搞到啲真心去見工嘅人畀hr有一個戒心
假如呢行真係有個出名嘅公司
自然啲公司就真係會驚佢哋release 個list
可能每個月就更新一次
每次付費就只係嗰個月唔顯示
至於戒心呢樣嘢會點影響interviewee
我自己就淨係諗到啲Hr會冇咁容易玩嘢
就好似神秘顧客咁嘅concept

我係咪認真咗
In 過一間上市公司公司, 一年生意幾十億左右,
但我份工預20k左右啦你當

見hr, 見dept head(定唔知咩董事), 見hr director最尾連主席都見埋, 痴線不過都代表間公司重視員工
最後咪變到畀錢去掩蓋事實,豪無透明度
只係更加保障資方咋
*毫
哦我明你講咩
噉即係呢個職業係冇發展嘅機會?
on撚9 接受現實好冇? 現實係現實 道理係道理
道理你講到識飛又點?現實就係腦細就腦細
你既道理只適用於自身條件非常好既僱員
例如 高學歷 多工作經驗 待人接物非常有心得 既人
哩啲人當然可以有你唔請我大把人爭住請既心態
但事實係哩種人係社會佔幾多?
唔好以為自己闡述道理就係啱
唔識代入返現實去睇既話只係紙上談兵 on99咋
你會員制畀「求職者」收到更多資訊咪可以賺錢囉內容一定要夠透明度
倒三角概念,搵人民嘅錢而唔係追求大資方嘅錢
其實大家執著點完全唔同
木門竹門之別
我係有諗過呢個方向
但變相只要有一個人買
佢就好容易講埋比其他人知
情況就有啲似網上down歌噉
咁依啲入面app 功能限制做手腳嘅啫,最簡單咪加廣告都賺得笑啦,再有免費plan付費plan分別嘅
其本上一cap圖就leak架啦喎
見到主席當見識下都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞