一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike

試過收CV 條友係同一間公司做緊 (即係隔離 department)
以前in份文員,上到去先知原來咩都要做,老闆私人野都要,我已經唔想做,但係佢又想請我,好細心咁同我講解公司啲野,最後搞左個幾兩個鐘佢問我有冇興趣做,我諗左一陣話冇乜興趣,佢即刻呆左
好多HR都係咁架
搵d野踩下你再壓價
佢老細原來有紅底背景
於是果位巴打無覆你
佢已被消失
我有個朋友都同你差唔多,不過唔同嘅係佢乜撚都話識最後請左佢,佢唯有邊搵人教邊做,做左兩個月因為其他原因冇做。
又係大學group interview
同組有柒頭問個tutor除左你間U之外仲有邊間U有呢科讀
個tutor呆左一呆
都係話你自己搵下啦
唔呃大埔啲街坊
距離u grad仲有大半年,做咗個event helper,完咗之後HR邀請我去佢地公司繼續做part time
問哂所有嘢,written test都做撚埋畀佢
HR就話搵個department head同我見面
咁我心諗應該請啦
點知個head一入房,就話我u grad都會換長工,份part time做唔耐,可能唔考慮我啦
跟手出房同個HR嘈咗一兩句
然後個HR好尷尬咁請我走

屌你老母內部com好先叫人上去interview啦
無計 人搵工多過工搵人
唔請你大把人狗衝去做
何來平等
炒散中過伏 多數係出名西嗰幾間酒店同埋港資酒店
重點係你要做埋長工黑衫嗰份
港資嗰堆仲離譜過西開嗰幾間 富x同帝x系列真係加價都唔好濟 巴打小心啦
如果係sci嘅話
啲prof係會私底下傾計講乞食
兩睇啦
一來大家真係唔好做爛市
二來自己都要諗辦法提升下自己價值既
大佬如果你乜都唔識係求公司養
咁就唔係交易啦
最後果句笑到癲左
咁你有冇入去做
兩邊都見過癡孖根既人
點解唔係first hon呀?
點解唔係全系第一呀?
有咩文章喺國際學術期刊刊登過呀?
做咩嚟呢度見工唔入Apple做CFO/CCO呀?
切腹
好似唔係第一次見你講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞