一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike
請開名
放工時間先黎in人已經好有問題
咩職位
有 fd 試過 in parttime 係 manager in,對住張 transcript 逐個考得差嘅 course 問點解拎 C range
真心癡撚線,發現原來有啲人係請個人返嚟係對住張 transcript 打飛機,唔洗識做嘢,跟著咁嘅老細都唔況有運行
反之間公司hr/team head係專睇你成績好嘅科黎講,間公司衰極有譜
咁老細都有權罵我,不過我都有權辭職
呢句有啲奇怪
做狗做上腦
一日未請 一日都未入佢公司個職位嘅hierarchy 再者打份工姐 唔洗真係所有自我都放低晒呀?
宜家唔係求佢俾份工黎 係你公司睇中我有料 我又肯做 咪請
同埋係關文化事多d Asian公司有嚴重power distance 好似上司大晒下屬冇權challenge 咁
西方公司多數唔會咁 下屬有bargaining power可以俾自己意見同challenge 上司
覺得奴性咁重真係做爛市 好心對自己好少少啦
IN OPERATION 位
間野係agent 公司
填完表話我地想搵個一坐落黎就識做嘅人
之後就叫我走
做乜鳩
ching 係咪the fusion group 旗下個d mkt公司?我過幾日要過去見intern
宜家啲新會然真係唔識
咩公司嚟
試過約好咗時間interview
之後搭緊車中途先打電話嚟話個經理出咗去開會
結果去到交低咗啲證書copy
仲有同HR傾兩句就走咗 之後都無再約過時間interview完全係晒我車錢同時間
好多年前有friend介紹我入間list co做fund man, 幾皮一個月唔使坐office, 有數or拉到deal就直頭唔返都得果款. 咁個friend話得架啦唔使in架啦 send完cv就等電話通知開工啦. 咁我信佢啦 心諗: 丫你條仆街有d計wor

到到有一日個hr打黎叫我上去填下form. 咁我話隨時都得. 佢就話咁今日得唔得. 咁我心諗填野唔撚使老西啦, 都入左職啦. 我等通知架嘛. 而家咪通知lor. Fit哂啦. 心諗個friend幾快手wor. 咁快就內定左個位比我. 咁收左線後我就直接去office搵果位hr諗住「填野」啦. 短褲拖鞋求其啦. 填撚完走架啦

上到去, 一上到去秘書妹妹見到我一身咁醒神既打扮就問我搵邊位啦, 我就話阿邊個叫我上黎既, 佢就呆左幾秒, 之後安排我入房再拎左d form比我填. 心諗快快手填完走啦, 一見張form. 唔撚對路wor. 什麼background 學歷 work exp. 咪嚮cv度lor, 比撚左個friend架啦. 仲有份aptitude test. 開始聞到有d唔對路.

填好哂諗住交form閃. 秘書妹妹就叫我坐低等等. 我心諗等乜鳩? 好快就有條中女入左黎. 就開始同我吹水, 問我之前做過咩公司 手頭上有咩resources 做過咩project 有d咩關係可以同佢地合作番. 我就奇怪岩岩先填完野咁快就想睇下我點樣帶生意返黎?

好啦, 傾完啦. 佢就話「嘩有你加入本公司我對未來Asset mgt呢便都好有信心」咁客套兩句諗住走啦屌. 傾咁撚耐都唔撚識你. R咁多水吹. 諗住起身多謝byebye之際. 佢一句: 咁最後你可唔可以用普通話介紹下你做過既project?

我忍唔住問佢一句: 其實呢我想問而家係咪interview緊

佢: 係啊, 咁急叫你上黎真係唔好意思

我:

屌你老味比個friend老點到應一應

咁講多兩句. 握完手. 佢就話好期待同我共事啦. 我終於忍唔住問佢叫咩名, 介唔介意比張卡片我

成個上市公司集團既head of hr

好啦, 起身走. 佢發現左我對短褲同人字拖. 佢就話: 咁趕叫你黎唔好意思. 我就話唔緊要啦我住附近, 其實唔撚係

屌你老味閪 唔使in 上黎填form 我仲要信

最後請左, 果一刻我真心覺得個hr係on9既
In 某大專文員
屌佢老味 間野shortlist 左十幾個candidate 而我係排最後
咁諗住專重下個interview 一直等
中途仲頂唔緊落左去樓下食d野
如是者等左足足三個鐘 終於到我
一入去叫我自我介紹 第二題已經問我有無野想問
我當下個反應係呆撚左 心諗等左三個鐘你而家玩鳩我?
即刻拎袋走人 都痴撚線
我之前學校都唔比我飲水去廁所,搞到我有尿道炎
初初fg見工
知道第二日係西營盤見工
前一日同朋友食飯去開個邊就順手探下路
睇下咩大廈

唔知點解無啦啦佢閉路見到我
又知我就係interviewee 10分鐘內打比我上去見工
夜媽媽十點幾上左去
好快問完我少少野就chur我簽約 問幾時返得工
開我11k 做clerk野+啲類似物業管理 +地產agent

見我個係office open area
啲同事都仲未走做緊野好忙咁
我話諗諗先走都走唔切伏味勁濃
有次經agent介紹,去見一間銀行嘅 telephone customer service
咁我係某一層同 hr填左啲簡單嘅資料,就叫我落樓下兩層等見 manager ,跟住我落到樓下就係升降機大堂,office門口等個 manager ,跟住等左足足45分鐘,等到想走,又勁急,但山長水遠由大西北去到太古,就點都見下先啦

最後等到個 manager 出黎,我就話想借個廁所,點知佢話:見工就唔好去廁所啦,嘥我時間

咁搞掂曬開始 interview,個manager態度勁閪,同一條問題問三次,我最後一次就鳩答佢,再跟住話趕時間,要走先

呢啲咁嘅 manager ,就算佢請我都唔會做得開心
岩岩畢業果年去in 一間旅遊巴公司既assistant admin officer
Expected salary 都係填14k
諗住佢都應該係份普通admin 工
In 都唔會in 好耐
點知去到佢又group interview 又要作幾篇文 又要扮聽電話覆complaint 最後仲要見senior manager
每個環節中間仲要等勁耐
中途勁多人頂唔順走左
一開始有40到50 個人一齊in
到走果時得返一半人
望一望錶 in 左4個幾鐘
天都黑埋

份工既返工地點仲要係上水勁偏僻地區
唔知仲以為佢請新director
名就唔開喇 係觀塘嘅 jobsdb仲有出post
40-50人一齊in.....依啲grp in真係大開眼界
40-50人應該唔係group in啦,係class in
想問下40-50人grp in係點樣既?我諗唔會有嘜人有呢d經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞