一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike
今日去Group interview時嘅發問環節度有條女反問個考官有咩缺點
考官咩反應?
個考官呆咗幾秒跟住話自己缺點應該係太過仁慈
隔離個考官即刻和應佢:係囉冇即刻踢你出房
有無下文
着有冇做落去 做咗幾耐
痴撚線阿 interview咋喎知條撚阿
比我即刻走人喇,佢份工有寶咩?
你唔知嫁啦
依家香港人好多都冇東家唔打打西家嘅觀念
點解interviewer 會變左做面試官
香港人幾時先知道
求職者同顧主係對等關係
求職者用勞力/知識換取金錢
顧主用金錢換取勞力/知識
平等架
我開始發覺香港教育制度其實係培養緊奴隸
cls
等interview 果陣見班staff一路食薯片一路做野一路吹水爆粗
間公司好蚊型
班staff都係坐我地成班黎見工嘅後面
乜野公司咁把炮呀
佢問見工條友有咩缺點就得
見工條友問返佢 佢就發脾四
呢啲人你自己諗下跟唔跟得過啦
Ching你係咪搞錯左d野呀
無論係求職interview或者入學interview
見你嗰個人將來都會有機會係你嘅老細或者professor
你幾時見過學生/打工仔嘅地位同professor/老細嘅地位平等呀
同埋你夠叫法官做官啦唔通佢又係你主人?
And
又關香港教育制度撚事啊
我見既工大部份都係正常,其實見工係雙向,互相理解岩唔岩大家
有時個考官講既野可能分分鍾多過你
因為最後一定有個環節問返佢問題
你冷靜d,唔好撈亂d 野黎講
第一, 我冇講過叫人官就係奴隸,我既論點係面試嗰個唔係官同埋香港教育制度培養奴隸
interviewer可能係line manger,可能係hr
官係古代朝廷職位,今泛指政府高層人士
我相信hr , line manager 同你老細應該唔係班高官同法官掛
香港小學中學老師聲稱有權唔俾你飲水去廁所,請問除左奴隸咩人係唔可以去飲水去廁所
第二,我唔只見過,我自己就係。
先問你一句,點解老細professor係大哂?
老細唔會錯professor唔會錯?
老細/professor就有權鬧人?
老細喺公司有決策權冇問題
正如顧客都有權揀食乜
但代表老細可以剝削你/殘踏你?
你可唔可以逼間餐廳收少d錢開耐d鋪?
冇錯呀,你可以罵爆間鋪呀,但人地都可以唔做你生意
咁老細都有權罵我,不過我都有權辭職
咁唔係顧主顧客既對等關係?
第三,都係嗰句,香港人(特別係你)奴性真係重得好恐怖

利申 mnc, 未試過俾老闆professor鬧同剝削
fyi, 我上司都夠膽challenge佢上司
係我會即刻走,痴撚線
屌真係乜撚post都有得嘈
約我9:00,但個老闆12:30先返
班細既久唔久就走過黎同我講麻煩等一等,佢返緊黎/等多半個鐘左右
然後見緊果時話我讀既野唔岩,又呢又路,講一大堆好虛無既野,其實無非係想壓價。最尾仲叫我返去諗下佢講既野,如果有機會second in既話會問返我
之後落到樓收到電話約second in,狗也不屌
我唔可以話我讀書好叻,但最少比人撚緊定教精緊我都仲分到我等咁耐可以話蠢,但其實我都係想尊重間公司,尊重今次既interview,但我好後悔原來係撚屌老闆黎
問你每個屋企成員做邊行 搵幾錢
如果我語氣唔好多有得罪嘅話真係要講番聲梳
重申番其實我從來都冇話過覺得有階級係一件好事
最理想一定係平等
可能你講得啱 香港人係特別有奴性?
只不過我覺得唔可以歸咎於教育制度
我相信唔比人去廁所同飲水嘅老師只是極少數
唔可以一竹篙打沉一船人
個人覺得香港教育制度的問題係在於唔注重培養學生的思維
Btw mnc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞