一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike
我都覺 尤其你話係問翻cv裡面嘅問題

一早send左比你睇啦,cv整得再好睇 你都唔會三大變牛劍架啦 一開始都唔滿意做咩叫人去in。
面試果陣個MGR 咩都唔問 剩係同我吹水
傾左15分鐘左右就叫我返去等消息 心諗如果我唔岩就唔好叫我上去見啦 浪費大家時間

點知之後出OFFER 俾我話請左我?.?
見過一份工請pt文書,寫明要識Microsoft excel,我見到ok就去啦,約左十二點見,點知去到無人係到,原來去左食飯,我屌,十二點係你地食飯時間就咪撚約人上去見工啦,個時仲有另一個人見工,同我一齊係佢公司門口又無冷氣等左起碼半個鐘先有人返黎開門

去到仲要坐左半個鐘等大粒嘢返黎先開始見,你地個post淨係寫文書工作,點知條友又問我識唔識啲咩剪片software ,修圖.....我知你係買廣告版公司,但你係要搵依啲員工就打得清楚要識依啲skill,心諗我點知你請一個50蚊時薪嘅文書要識咁多嘢,連岀個post都無寫明,你有寫到我知自己未必識就唔會曬時間黎見份閪工啦最後無消息,但又俾我見返同一個post請人無寫明要剪片

我好後悔點解個時要等咁耐仲傻更更係到等
一入到公司就叫我填form 但份表有成6-7頁紙
最基本第一頁係個人資料, 之後填學歷 工作經驗, 都好正常
然後就要填屋企有幾多人 做咩工 月入幾多

最後幾題問答 包括自我介紹 情境題
自己的優點 (咁呢個優點對你有咩好處
自己的缺點 (咁要點樣改善
仲有個空位叫你畫低你依家的心境
利申 : 只係in文員
炒散中過招唔知可唔可以喺度分享
個wts群寫到明係幫手跟號碼遞餐俾客,無講要做其他野
然後返到去原來唔係做遞餐,係請你返去做執餐餘執盤抹檯,完全唔係遞餐
聽人講嘅經驗

一入去in睇完cv講兩三句,已經話請
但個hr話佢唔想咁快出去做嘢住
不如吹水吹夠半個鐘先
去到間公司先話冇人打過比我黎面試不過最後都鳩見
去到樓下就話有sec in
樓上講嗰時擺明撚緊你
鳩噏到
摺埋啦
去in account manager,問佢呢個position會對咩account,佢一味話同我對嘅差唔多,最後我問左半個鐘,臨完佢先share幾個,跟手仲要話我:「我睇你唔係咁了解我地公司」

頂你website都無講,你一味問我我又唔可以問返你嘅
見助護,跟住個醫生問我拍拖未,結婚未,有冇男朋友,有冇性行為? 屋企爸爸媽媽做咩工? PS:第二次所謂既second in就係問埋D咁既野, 冇咩問過工作上既野
有次政府活動in人請保安
佢地問個人有咩才藝
expect佢淨係答
點知條友係書包拎咗枝雙截棍出嚟耍
全部人忍笑
講真,現實你咪又係一碌柒搵得果雞碎
係度攞下彩囉俾你
講野無point,睇死你成世人發唔到圍
你唔明呢句咩意思?
洗乜走
你咪解釋返點解問, 而唔係唔識打電話
平心靜氣
返工呢樣都係一門學問
咁多柒頭你嬲得幾多個?
多謝支持?有無入去睇我個post?
個人唔同意
目前香港好明顯雇主高地位好多
但我覺得原因唔係資本主義,而係心態
可能係因為儒家文化,可能係因為獅子山精神
但唔係資本主義,至少唔係主要原因
資本主義最簡單黎講就係用無形之手決定所有野
econ 101
supply and demand
有demand就有市場
而家薪水過低待遇唔好係因為supply elasticity 太低
垃圾工大家都照做
只要elasticity 提高(外國既工會就係其中一個方法)
price(人工)就會自然提高
雇主亦會開始以non price competition(待遇)去搶人
重點係,雇主請唔到人佢個business都會仆街架
thats why我一直希望宣揚呢個信息
盡我綿力去提升番個elasticity
希望可以改善香港既工作環境
U嘅 group in唔係用英文架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞