一人一個interview時見到最撚癡線嘅野

360 回覆
2364 Like 27 Dislike
之前見工話因爲舊公司無OT所以執粒

發覺好多公司既HR擺明唔會請但都會叫你in 比佢奚落
係,因為我得呢次經歷
明知乞食都想入去讀,真正表達到有幾大興趣,俾我都收佢
見你要乞食噤慘, 應該唔會辭職, 一於請你入你用盡你
人必自侮而後人侮之
我唔明一個分享post有咩好嘈,你條柒頭就話唔嘈上乜撚野討論區
好撚心你無乜野就縮返入你老母個西度啦,無啦啦出黎俾人屌都有既
其實唔出奇,特別係公營機構,拎政府錢的地方。
舉例,佢地想升某同事職、加佢人工,就會公開出post 請人,然後叫想升職果個人申請。到見工時就會叫堆唔岩資格、廢人黎陪跑做場戲出黎。
所以有時明明自己合資格、更有料的都無得見,就係咁解。
你睇下你上面碌ig果句野d負評數?
俾你威啦下我錯
(反正你現實都係一條柒碌)
只係搞笑,唔算癡線
老豆講既
佢早排失業,去搵工
佢都成60歲人,理應好難搵到
咁佢去 in 第一份工,俾咗一啲佢以前嘅證書俾人睇
對方即刻話:「陳生你後生幾靚仔」
冇耐之後佢就收到間公司 offer,做得好開心
PS:全家顏值都唔低
un腳un到張枱都搖搖地
似係公司政治鬥爭
一係O個dept head 黑人憎, hr 唔想幫佢請, 想做死佢, 所以搵野入你然後話你唔o岩唔請人, 等個dept head 冇人用
一係就HR 黑人憎, 乜人都唔想請
遇到呢D情況
如果唔係太過份我都算9數

但係太過份的話 我就會反枱走人

其實有無機會
你睇佢地IN既時候既神情 語氣
大約都估得到
見工變咗見家長
冇 in 到啦
仲屌埋 HR 唔 screen 下先 pass 比我
唔係公營公司,係條友仔 on99
見過有人帶老公黎
In個男candidate 見佢cv寫興趣係跳舞

我諗住吹水係咁易講兩句

點知佢自己越講越high起身跳moon walk

話自己乜舞都識跳

唔知係唔係佢內力深定踩過屎

地氈上比佢moon walk過既地方啡色左

利申:請OA
去英國exchange 之前要過一次interview 先
可能因為太多人爭
group 入面有個男仔想引用另一個女仔既說話
佢應該想講
我好鐘意佢既講法
用英文講左出黎變左

I love that girl

然後我地成班包括啲prof. 都呆晒
跟手笑埋出聲
佢命令我果時我已經會轉身走 你果時係咪好等緊份工,似撚9你
睇下咩工啦 如果我走撚左係個老細損失咁咪對等
唔知多唔多
但我細個果個老師都係唔比人去廁所同飲水
自細培養左唔飲水既習慣
我係老細既話會好欣賞呢啲黑色幽默
可惜我唔係
in過一間香港人開但扮自己日資公司
一路in個陣已經串我同我舊公司廢
又話咩開價高 佢前排前個ust grad英文5**都係13.5k
我答完啲問題佢話 我唔信!
去到呢到我都忍唔住 同佢講我應該唔適合你公司
頭也不回就走左

咁嘅公司洗乜咁撚串
以前做過HR
試過要請一個救生員
對方生到成個popeye咁
佢填完Form之後我就循例問佢有無相果d俾我
(當時都未開始面試, 只係填完form)
點知佢神回:
「你地係咪請我架? 唔係既話就唔好sai我張相」
其實佢講得都有道理, 但手續就係咁低能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞