街頭健身(自重訓練)三年身型轉變 & 心得分享

233 回覆
226 Like 281 Dislike
個二頭比例上好撚大
唔識佢但佢係咪以街健比賽為目標去操?
咁減去多餘既肌肉重量好似三頭四頭胸肌就好合理

但有d人係以肌肉量(身型改變)為目標去玩街健,我相信玩法唔一樣,係要借街健作為重訓去鍛煉肌肉

玩街健目標都可以好唔同,有人真心想操大隻
點解班gym撚成撚日都逼人做gym
根本上練core練動作 同練大肌肉係兩種運動
同叫打rugby既人練美足一樣
唔算大
但點都有小小肌肉量
佢唔係玩街健比賽
佢叫Pull Up King
我諗佢純粹係挑戰下背肌既肌力去到邊
成班友都錯重點
樓主話街頭、bodyweight
你地拎gym room食粉、weight去比
途徑唔一致,目標更唔一致
操街頭限制就係重量,根本唔會為練大隻

班友仔唔知係咪操肌睪丸素上腦,摟打咁款。樓主講同自己比較,班友就同樓主比較,都唔知做乜撚
Gym 撚成日以為做所有野都係要肌肥大
街健追求可以係身體協調性,耐力等等
叫班gym 撚做開set and rep。去pull up ,最多都係十下八下,因為d 肌肉耐力操開都係一set set,8~10 rep.做開街健果班隨時2~30 下。
睇下american ninja warrior 果班都唔會bulk 曬好大隻。
兩者追求既根本唔一樣
隔離post 你都要撩交嗌,好明顯係講緊爆發力啦,係度捉字蚤又有咩用呢?你都知比較唔到架啦。你係咪真係除左powerlifting 接受唔到其他野
唔係

你分到爆發力因為你都操開
外面d人唔係個個分到爆發考力/力/肌耐力

唔止肌力,肌肉量我都覺得樓主進展麻麻地,街健係一門專項,有佢既比賽,唔需要同健美比肉量線條亦唔需要體健力鬥大力亦唔需要同舉重比爆發力,街健有佢既獨有既肌耐力同協調力,以動作模式上同攀石有d似,以街健似賽角度樓主可能係top10%,但講到肌肉量肌力量,可能得top 30% 。 呢樣係佢既獨有訓練模式伸展出黎既結果。

但灰色地帶在於有人想以街健訓練去提升肌肉量,唔係唔可以,但訓練方式要自己設計過,而我睇唔出樓主係提升肌肉量呢方面有特別下苦功,唔好講健身室,其實呢個身形用彈力帶係屋企都練到有凸。

我鍾意健力但我唔覺得非健力不可,健力發展到最預尖既選手都要損失一定心肺能力,肌肉耐力,呢兩樣野佢地可以好過一般但一定比唔上街健或者長跑選手。

咁有人讚佢大力呀嘛我咪問下囉,樓主態度十分好,最衰係自己唔係主操身型但標題打左身型改變姐
Ching好大隻
又型
希望樓主同你朋友唔好因為俾班傻閪串吓就沉咗唔出片
我本身練緊muscle-up都有睇你啲片
講得係清晰有用,樓主係有料大家知道嘅
普遍健力撚都係咁
10個有7個都係冇腦又細力,2個肥到隻豬咁但幾大力,剩返1個係大力得黎有倒三角

成個gym room最麻煩一定係健力撚/舉重撚,不可一世咁肌肉同力都唔係大,但嘈撚過豬場d豬咁
樓上巴打貼隻人形豬出黎做乜

我咁都叫撩交嗌

我完全理解唔係人人都要好大隻+街健唔係要練到好大隻。

不過身型改變呢一點真係樓主標題自己落,如果目標係咁,係健身室唔需要用三年時間係客觀事實,真係半年至一年大左

我亦好明白去到一定肌肉量反而唔符合大眾審美觀,但你唔會一朝訓醒突然太大隻接受唔到,可以用一年時間達到目標又何必要用三年呢?

如果唔求進步,好低既訓練量已經足夠保持肌肉量,練到你心目中足夠既肌肉量咪降低個訓練量去維持都得啦。仲可以長年乾身唔洗bulk.

但樓主苦練三年得返黎既野唔止身型,或者話比起身型我覺得運動能力先係佢進步最多既野!

可能香港人普遍想要靚身型多過想要好既運動能力,樓主先落身型改變呢句標題吸引人睇佢個page同youtube,但既然係咁就難免比人攻擊佢身型改變好冇效率。。。

我既立場差唔多擺哂係度,覺得唔岩可以討論,但咁多傻鳩話咩樓主樣衰呀眼細,你唔講竟然話我撩交嗌
認同肥就話自己玩健力,身型仲柒過街外人冇操過,冇倒三角冇腹肌睇

應該現實唔敢同人講有做尖,係健身室就鳩嗌搏存在感果d人
懷疑佢地跟本唔知健力比賽要過磅增撚到豬閪咁肥推100kg/120kg就不可一世咁,唔知仲依為佢體重係70kg樓下

跟本健力、舉重講到尾係睇天賦多,冇個種身體比例好難贏到人個個健力撚都當自己係三項專家咁,笑撚人大個口
你咁欣賞佢運動能力你上面問佢SBD 幾多做乜9? 你咪就係用自己果套 套落人地到囉 乜9都健力
成班keyboard fighter 樓主做到one arm pull up bo
都幾7
又唔係樓主自己話自己大力係有個回覆講
一直覺得樓主除左個標題冇問題,係d人長短不分
但我覺得健力好 健美好 都好講身體比例
健美個背肌短又係好難有好成績
可以操到好靚,操到人人嘩嘩聲
但一上台既世界就係殘忍
我覺得好靚但係係健美黎講係弱點既背肌,太短
最近係台灣健美群見到人討論
我覺得呢個背真係好震撼到我。。。

推果一餅野度咁撚耐

以為自己睇緊大內密探零零發谷德昭劏張達明
如果係玩花式,睇身型其實意義不大

btw,香港有個youtube channel 講健身有心機又幾好
https://youtu.be/8uLk-RrReqo
人身攻擊果班傻仔唔洗理
本身街健,健美,健力 追求都唔同
但係 街健撚 標題講身形轉變, 引到班健身撚入黎討論亦好正常
正等于健身撚 講力量增長, 引左班健力撚入黎踩場 都無可厚非
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞