街頭健身(自重訓練)三年身型轉變 & 心得分享

233 回覆
226 Like 281 Dislike

近排睇番舊相,不經不覺間,原來接觸街頭健身(calisthenics)都三年了。突然有點不吐不快,關於健身,有幾點想同大家分享下:

一:自律 + 熱情 = 成功。個人覺得兩者係缺一不可。徒有自律而缺乏熱情,與常年勞役自己訓練無異,日子耐左,精神肉體總不免會累垮,最終都會頂唔順。即使你係萬中無一既痴線佬,能夠咬緊牙關捱到得到成果既一日,then what next ? 停下腳步?都岩,反正經已達成目標,冇需要再折磨自己啦,right? 咁諗就死,要知道健身有如逆水行舟,不進則退,停操一陣好快就回塘。但心身俱累下,又點堅持落去?是以缺乏熱枕作棟樑,健身訓練淪為a mere mean to an end (達成目標既手段),難有足夠既motivation堅持走遠。另一方面,空有一腔熱情而無自控能力,條路都係難行。要知道passion comes and goes,總有d日子忽爾熱情驟降,頓覺得一切都好無意義、運動好無聊、人生好空洞。呢個時候,缺乏自律,放任自己頹唐,只會令進步放緩。再者,遇上平台期,突破好多時都係靠意志去強迫自己做唔鐘意/一直以黎忽略左既練習,先能夠突破瓶頸。若缺自控能力,容易會避而不練 (我唔鐘意練既野,練黎做乜?),結果就係停滯原地、徘徊不進。所以個人有一套哲學:當你能懷有熱情,且持久自律地訓練,成功離你不遠矣。而一路走黎,都識左唔少朋友,發現有成果/堅持到既,都無一例外,對健身/fitness抱有熱誠之餘亦意志堅定,能夠自律恆常咁訓練。所以各位有心接觸健身既朋友,不妨問下自己,係咪同時具備熱情同自律?如果缺失左其中一樣既話,係時候諗諗法子補救了。(我都明白自律倒還好,不過係一個念頭之間既事,但熱情就相對虛無縹緲得多,人係無辦法迫使自己對某某事物燃起熱情,有d野早有定數,冇就係冇。呢個觀點某程度的確無從辯駁,我都認同或許某倍份人係生性如此。但我同時都相信:也許只消轉一轉個mindset,從另一個角度睇健身呢一回事,你就會能夠對訓練本身萌生出熱情,呢點下面會再作討論。)

二:Be patient,唔好同其他人比較。我都曾經試過,將自己既進度同其他人相比(尤其網絡上面既成功例子),相形見絀下,不免覺得自己進步好慢,受懷疑、沮喪、不甘等負面情緒霎時攻上心頭。依家睇番,其實好唔理智。其一,網上充斥住太多成功既誇張特例,正常人係唔應該拎佢地作為參照。數學上黎講,網上既例子絕對係佔人口中既少數(正常人進度麻麻既,好少會放上網分享,就算真係放左上去,都好難會係網絡上面流通到。所以你網上接觸到既samples其實好biased.)其二,好多健身前後既對比圖,都係千挑萬選下篩出,往往有住最佳既角度同燈光條件。而好多時實際既成果係無網絡上所表現出既咁誇張。(包括我上面既對比圖其實都係特登簡出黎。)其三,好多名星/網上名人都係經過長年累月既訓練,先練就到今日既力量同身型。諷刺既係,我地好時只會聚焦於佢地既end-result,係冇考量過對方背後默然付出過既汗水同時間下與之相比,結果當然只會迎來失望。

三:Find enjoyment in the process,學會享受訓練本身。個人覺得呢點係至關重要,係培養熱情既關鍵,亦係我三年黎可以無間斷地堅持訓練既主因。好老實講,去到呢刻,訓練對我黎講經已唔係咩苦差,並唔係為左練成某某動作/練到某某肌肉而存在,而係我由衷享受/期待既一樣興趣。記得岩岩開始健身,從來冇思索過呢個問題,默認訓練僅僅係為成果而存在,所以有時都練得幾辛苦下,只想快手練完鬆人。然後記得某日睇左 barkid既一段短片(內容大概係講健身唔應該靠意志,而係應該將健身視為一種娛樂,因為享受而做。)當下茅塞頓開,決定嘗試從訓練當中尋找快樂。慢慢,我開始關注自己訓練中既感受,將全副心神聚焦於訓練當下既每一分每一秒:我學會以身體同自己既感受為重,有時狀態唔好就做輕d,狀態好好有motivation先黎個heavy session,唔會日日都go all out,唔會時時刻刻都力求進步,而係適時放緩腳步;我開始唔會諗做完呢個訓練我就會變強、變大隻或者點點點,而係專注於訓練入面既每一個動作,感受自己身體既控制同協調、肌肉既發力與收縮、呼吸既節奏起伏。慢慢,我變得愈黎愈鐘意訓練,有時諗起聽日有得練野就會成個傻仔咁滿心期待。而當我愈來愈關注自己感受,將心神聚焦於當下,係某d時候,什至會發現自己會進入一種無心無旁騖既狀態,仿佛感覺唔到時間既流逝,全副心神都傾注於當下既每一set同每一rep。果種極致專注既狀態,認真痛快淋漓 (運動表現會變到好好,仿佛一切都變到好輕鬆)。因為偶爾能夠進入到呢個咁痛快既狀態,令我更加鐘情於訓練。訓練對我黎講已變變左一種享受。所以有時都會諗,如果冇果段片,我就未必會有呢番感悟,咁我今日就唔會咁享受訓練。That’s why 我覺得熱情係可以培養出黎:或者只要你嘗試將焦點由目標/成果慢慢移至訓練本身,訓練中以自己既感受為重,適時調整訓練強度,並全神灌注於當下,你就會學懂如何享受訓練本身,然後發現:原來於你而言,訓練係本質地有價值,並唔係為左達到某某成果/目標而存在。咁既心態下,你就會自然而然既燃起對訓練既熱情。而係熱情作伴下,訓練同玩耍劃上等號,自然容易堅持得多。當然,如上文提過,passion comes and goes,即使係依家,我偶爾都仲會有懶/冇乜motivation既時候,咁都要靠住自律,鞭策自己要堅持。但咁既情況,其實自從我有左”享受” 呢個mindset後,都什少發生。(上面描述果種仿似”入定”既專注狀態,其實係好多運動員口中既”入左zone”/心理學入面既”flow”,網上都有好多相關資料,有興趣既朋友可以自己搵資料瞭解下)

當然,上面既心得都只係我個人既經驗同體會,大家未必需要照單全收,始終每個人既性格同身處既環境都不盡相同,要細心諗下對你黎講,邊d論點值得借鑑/邊d講點套用唔落。最後講多幾句,個人綜觀成個fitness industry,關於點樣練肌肉/點樣執行某某訓練動作既具體資訊多不勝數,但就鮮有討論會觸及心理層面,例如 「究竟應該帶住乜心態去對待健身呢件事?」、什或乎 「健身去到最尾係為左D乜?」、「訓練既價值究竟在成果定係過程?」等等呢類更本質(同時都更抽象同無謂)既問題。由於我都鐘意諗呢方面既野,日後心血來潮都會再出同樣類型既post(或者video都唔定),分享下自身既感受同體會,希望會填補到呢個knowledge gap

希望上文會比到motivations/values大家,其實只要有一個人因呢個post而嘗試接觸街頭健身/對呢樣運動有新既體會,我都已經心足(冇就唯有當係整理思緒,聊以自慰一番so sad)。

各位巴打有乜意見/問題,都歡迎係下面提出

Btw有興趣睇更多相關資訊既朋友,可以follow小弟既fb page & youtube channel

FB:
https://www.facebook.com/GetGohk/
Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UC5I0JlaPNhNyE_Jzl3g4QdQ
想問係咪全身任何肌肉都可以靠自重訓練操到?

Nice
3年黎講咁既進步程度係咪正常?
係既話以改善身型黎講都幾冇效率
3年黎講 弱左d wo
淨係講一堆呀媽係女人 心理層面既野 再加一張唔知算唔算對比圖既對比圖 唔好咁啦好尷尬
你似本身廋底
巴打係邊度操開?我想學下嘢🙏
本身個身型咁撚柒 算唔錯啦
練左三年 其實張圖真係進步好少
有冇諗過返gym操
街頭贏在慳咗不少錢
買個健身帶咪操到
如果係三年的話就真係麻麻
巴打有無tg
睇對比圖睇泥你應該好懶同無乜熱情
個樣後生咗
我想豬樓主個乳頭仔
屌你老母, 呢個身型 新仔去GYM 房3個月認真食訓操已經有啦
普通胸、背、二頭、三頭、delt都會練到既

但bodyweight始終會有限制,練某d肌群係冇做weight咁舒服

例如上胸(Bodyweight好難有incline個角度,除非倒立掌上壓,但加埋平衡元素,做reps果陣好難聚焦係上胸)

同下身(最難既pistol squat其實強度都有限)

若果追求既係練得均勻,做weight係會比較好
我應該真係慢過正常人幾多下

一開始完全唔識練,曬左好多時間

同埋有一段時間練strength同技巧多,好少做hypertrophy
不過玩street既應該主要係練到個core好強既
純bodybuilding既角度黎講岩,我諗我身型真係弱過好多人

但街頭健身黎講,三年黎都總算自學練成倒立掌上壓、單引、俄挺呢d進階動作

自問都唔算太差
我應該係skinny fat,未練果陣身型係好肉酸
你咁講我都好尷尬
Skinny Fat嘛,天生我都唔想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞