影下你屋企啲咖啡裝備

760 回覆
115 Like 767 Dislike
衛生問題,奶唔好用膠容器,唔即刻洗轉頭點洗都有陣味
金屬/玻璃就無依個問題
佢個打泡機係金屬嘅
上nespresso有好多款,有d1千幾,連埋打奶器,邊部性價比好d?
佢啲款真係款黎,setting完全一樣,差別主要係樣同一啲小功能
你去門市睇下啦
唔該晒巴打
但nesprsso 最大既問題係粒膠囊太細
一粒裝得6g 粉
為左令佢有味,所以會炒深d

同埋第2 就係一般膠囊都唔新鮮
拿咁講,四蚊粒,出品穩定,味道十分有六分,仲有廿幾隻味揀,仲有乜好投訴
故當日我只買最平果隻
味道十分有6分就真係見仁見智
但你計返差唔多6毫幾/g,
已經係精品既價錢
佢有d 味貴d,已經係geshia 價

咁當然方便係佢既賣點啦
不過我會揀clever cup/aeropress
生產過程 冰粒的形狀~

嘩咩嚟
吓,你屋企嘅?
啲全自動機唔知點可洗個coffee mill
鑽床 ?
咩黎架
散彈槍 ?
上面果part 點解blur咗
我用佢磨豆~
因為屋企嗰部好核突( 好多氧化鐵) 影返部同型號算
焦苦味
唔係少少甘苦嗰隻, 係苦得黎澀, 唔愉悅既

我屋企舊式moka pot 同 brikka 都有
brikka 多左個氣閥好D, 少D 機會煲過龍, 因為出啡嗰下係一口氣出, 時間上會易掌握D
但唔好以為用brikka , 爐頭細火等如必定成功
我試過幾次細火, 但唔知係佢入面壓力唔夠定點, 遲遲都唔出咖啡, 以至D 咖啡粉又係over extract , 出到黎真係好大陣焦苦味
我識人淨係飲茶記齋啡, 又酸又苦嗰隻, 佢話醒腦醒神咁至正! 因為佢話鐘意飲齋啡, 所以有幾次我同佢去飲手沖同espresso / long black, 佢飲完都耍手拎頭

以上例子雖然好極端, 但證明真係咸魚青菜各有所愛. 同意你講好唔好飲真係好主觀, 不過而家街買一杯咖啡咁容易 (茶記/雀啡/sb 成街都係) 咁都仲會係屋企起哂壇整咖啡既, 我估應該一般都係唔想放D唔over extract 既嘢入口啫.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞