影下你屋企啲咖啡裝備

760 回覆
115 Like 767 Dislike
所以叫你唔好買
有無人用虹吸?
我買返嚟係因為外型好靚
一直無心機研究
D2 place,觀塘stadium依類週末藝墟有見過
尖沙咀赫德道賣卷煙嗰間葵隔黎都有個土耳其佬擺街檔
越南口味係咪日日 robusta
膠囊咖啡機買邊部比較好,budget$1200-1800,求推介
有呀
蛋撻型都有
唉也, 等我有返咁上下高度先啦

日日飲,1杯10蚊 一家三口30蚊對我哋嚟講都貴呀(有時仲唔只一杯)
屌 睇到開頭個幾條撚樣講野就嬲
諗住乜都唔識入黎學下野 班撚屌就係威係勢咁插樓豬哂命 做乜野姐 討下論都唔得 完全唔明點解咁多腐皮
屋企得咖啡粉同Capsule機
有冇文可以爬吓,咖啡入門應該有乜
我完全冇概念 咩手沖Cold brew都唔識
文字好難教到太多
因為變因太多

理論係有既,起我底可以搵到少少
咪就係
我啲裝備咁鬼渣都俾人話晒命
唔知晒乜撚
係咩唔識搵 反正都係好耐先玩一次
所有事情將就將就啦 能慳則慳
其實唔影個made in Japan好好多
Made in Japan對你沖咖啡有咩意思
有玩,識脂識控制但唔精
我專手沖
我都係上youtube學咋
不過連我咁渣都飲得出豆磨同咖啡粉嘅分別

故我無再買粉好耐
搵日見到去試試佢先
係,仲要出到黎係濃到痴線,仲勁過rissetto
又成陣山草藥味,我嗰時日日兩三shot,依家諗返起都打冷震
同意

最簡單
係超市買豆
番屋企自己磨
飲幾多磨幾多

最理想
上網睇吓附近有無roastery
通常佢地一星期會開一兩次機
烘出黎啲豆會比係超級市場買個啲新鮮好多
買番黎可以擺耐啲

最理想
自己種
自己roast
自己grind
我其實係想影個牌子咋
made in Japan唔代表貴
我買咗4000幾yen咋
都唔夠人夾一晚公仔
有 espresso 機 delonghi cheap 野
炒豆機 , freshroast sr500
磨豆機係 eureka mignon
重有隻 hario 手磨
有 mocha pot , handdrip 水壺兩個, hario 杯同有田燒杯..

公司有個電虹吸
放落espresso機仲會整壞機
已經200幾負皮

我開啡 post 最高峰儲左成個月都係 200正皮

輕輕鬆鬆超越我
搵日影嚟睇下
冇記錯好似喺伊斯坦堡express(好似係咁叫) 飲過一杯土耳其咖啡
好似用咖啡渣加咖啡咁樣
唔係太識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞