影下你屋企啲咖啡裝備

760 回覆
115 Like 767 Dislike
Wave冇一致答案,正如北歐炒法咁,Tim都唔會話自己係北歐炒法。
Child登咁都要葡萄負皮
痴線
我睇返我啲用具其實只係俾用capsule機嘅多少少
咁都睇唔順眼
想問吓摩卡壺同街果D業務用大機,效果差幾遠?
同埋用摩卡壺係咪好麻煩?
要另外買個爐仔俾佢?

我飲開公司果部業務用大機,不過壞咗公司唔打算整.....
一般細機delonghi果類又差好遠
亦試過濾紙drip coffee,覺得好難飲.....

最後希望係摩卡壺,我上網見有D摩卡壺加咗壓力閥
出黎會多D油,睇落都有幾成似大機效果
但就未飲過,有冇師兄分享吓?
我都想知
好平下

土耳奇餐廳有
不過唔係精品向
所以最近都係去台灣試啦

一步一步來
雖然佢間野好"la 西"
不過都幾好飲
一set 仲會有壺手沖俾你比較
咁好正常
以佢性格
買杯 先正
買杯?有乜特別?想知多d
好多呀
好多乜
摩卡壺依家好少人用
因為唔穩定同好易煮燶

我估你都係加奶飲
我會建議你買aeropress
加 prismo (類似加壓既野放係底度)
可以出到7成espresso
杯我全冇研究
喺骨董市買過2個舊銅杯
平時用水松底有蓋mug

其實係得佢 1間 age 到
陳年豆本身就好難沖得好飲
都走哂味
摩卡放棄佢啦
成百年前既產物
放返係宜家既標準到已經唔 work 架啦
又或者你要有好高既水平先可以沖到好飲

但我睇你上面打既字
對咖啡既理解又應該唔深
得閒攞嚟玩下架咋
好難用,多數都overcook...
原來會有易煮燶嘅缺點
唔該師兄
因為直接用火/電爐加熱
你睇唔到度唔到有幾多水淨
摩卡camping啱用,夠簡單夠硬淨
係呀,我對咖啡真係冇乜研究
純粹公司有部大機所以會打奶玩吓拉花咁
但飲開espresso果種,drip嘅真係唔啱口味
可能我冇飲過好嘅drip啦....
想搵比較接近espresso嘅野
Espresso 同手沖差好遠
無論係味道定係口感
除非有人帶住引導你去飲
唔係自己一個飲/沖通常都會出事

其實摩卡都難搞
因為你睇唔到入面發生咩事控制唔到

都係買返 capsule 會適合你多啲
moka pot 唔易用
有氣閥嗰隻 brikka 叫好少少
唔心急用電爐細火煮的話間中會有杯唔錯既嘢飲下

但真係難控制, 有時 overcook 真係哂心機, 又嘥豆
brikka 出黎嗰層油同espresso 嗰層油比易散好多, 冇咁香
而家我都好少拎個moka pot 出黎用lu

我自己未試過aeropress
但朋友話易掌握過moka pot 好多, 又唔貴
鐘意飲espresso base 既可以一試
有冇人玩過呢部嘢?

見佢幾型仔, 有心郁過想訂部玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞