沈陣營第二百零七期 - 沈大師的熊!熊!哈!豬年繼續發酵

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
噚日量放大,以前講過,正股睇量先,量比價先行,由於佢係reits中唔算標青,啲錢見隻隻貴就轉炒佢

原因係大灣區概念,炒前舖後居,預期贏國公司落嚟開寫字樓,記唔記得4叔以破頂價3皮幾一呎投咗中環商業地皮? 17年嘅事
樓王你講嘅量係咪成交量volume?
還是成交金額turnover?
佢又係一堆業務,折讓又大又有息
但問題就係成交少,一手好大,派左息都推唔到落去
金額,volume都係金額做統計,配合陰陽燭睇做買入點參考
要開電腦研究研究先得
1手貨都9皮幾嘢,唔怪得咁少成交 叫老散點分注買啫?
龍市佬對師父
又有口水戰
沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前
https://lih.kg/1030537
老散難搞股
收息一係加錢落多手
一係放落其他

大股東手持74.95%股份
買佢當儲錢都等佢終有一日派特別息/升上去都好
即係大股東冇幾多可以增持,唔過得75%

搏私有化?
大股東已經冇得再增持咁濟啦
74.95%
最後一次回購係2017年7月之後就冇哂動作
聯合地產新鴻GAY嗰啲全部都係佢既,照理同長實既走向差不多,唔會私有化掛
就算博佢私有化又好,收息又好,等佢股價升番多少反映資產總值又好,佢本身業務又好
好似全部都幾好,冇乜得輸咁
長期冇成交,又低估價值,都有可能令大股東唔再上市,一般為集資上市,或者根本唔算賺錢上市賺一浸先講,有PE喺度嘅,溢價嚟,有啲極賺錢冇人知嘅公司唔上市嘅,華懋咪冇上市
閒錢唔等用OK,咪試一手
沈陣營第二百零八期 - 沽PUT做淡幾十年,大師仍在解放前
https://lihkg.com/thread/1030537/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞