沈陣營第二百零七期 - 沈大師的熊!熊!哈!豬年繼續發酵

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
師傅向英國王宣戰
基本面
$$$已經成為師父用黎發洩壓力嘅節目
第日玩埋現場觀眾
\|/
老老豆豆,師父投資成果差英國皇帝幾十條街,淨係幾件優質房地產賺唔少,都幾千萬,其他唔知,師父炒樓早過佢,但唔識控制注碼炒燶咗,搞到抬錢上銀行贖身,差啲老破,自此佢驚咗,正路換我喺邊喥跌低就喺邊喥爬起身
美帝收水加息開始退場,估計年尾正式結速收水,由於美帝廿萬億債務開始陸續到期,係咪會再放水要觀察吓

所以樓寶喺呢類環境有利嘅,前提係經濟唔會轉差,由其本地失業率冇飆升就OK,最差都係放緩租金增長
師父嘅基本面見風就係雨,見到加息收水大叫全球資產泡沫爆破,其實美帝FED只係做吓樣,挽回FED同美元信用,唔知有冇記錯,2019年開始美帝廿萬億債務陸續到期,高峰期係2021, 新債冚舊債非常正規做法,只要美元信用喺喥多人信,呢個遊戲可以玩到地球毀滅為止

英國皇帝唔係亂講,喺貨幣日元化趨勢唔改,揸過多現金幾乎輸咗9成,揸資產有機會一半一半
希望樓寶管理層搵到好嘅物業投資以增加增長,如果冇好嘅投資項目,回購公司股票銷毀以增加派息

呢2年樓寶管理層做得唔差 好多時買股票係買個管理層能力
留意返樓寶號19年會有改裝物業工程

另外呢樣掌鳩師父嘴嘅,大型收租佬一直有做利率掉期,一如我所講,係師父on99以為加息就係末日,租金係物業中最冇水份嘅

利率掉期交易 https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/利率掉期交易

HKEX 利率掉期合約 https://www.hkex.com.hk/Products/OTC-Derivatives/Interest-Rate-Swaps?sc_lang=zh-hk
呢張圖先係

我十分懷疑師父有冇睇公司財務報表? 條友一日跑9場,年中無休,有時間都瞓覺,係咪咁話
樓王今日好大膽
午間教路 經常係條街做 師傅忙到
佢琴晚話有睇馬經
重要捧利物浦
下期標題提前諗好

沽PUT做淡幾十年,師父仍在解放前

要潤吓師父,唔係冇燈力
擬提私人草案管領展租金 葉劉斥加租逼走小商戶 (09:17)

有議員提出私人條例草案規管領展租金問題。

on.cc東網專訊】領展旗下的商場經常遭批評租金升幅高等問題,立法會議員葉劉淑儀及麥美娟計劃提出私人條例草案,修訂《房屋條例》及《稅務條例》,規管領展商場街市和已分拆物業的租金增幅,以及對長期無人租用的舖位徵收空置稅。

葉劉淑儀今早(16日)在電台節目表示,由2005至2017年領展旗下商場租金加幅高達130%,但其他私人商場的租金加幅只是70%,批評領展賺到盡,以瘋狂加租逼走屋邨小商戶,違反當年房委會出售商場予領展時,希望做到屋邨自給自足的原意。

她又指,現時領展旗下商場並非在自由市場營運,而是壟斷市場、獨市經營,強調規管領展並不是干預自由市場運作。被問到會否擔心引起領展司法覆核,葉劉淑儀指如果條例草案仍在討論階段,沒有可能提出司法覆核,如果草案獲得通過,亦很難成功覆核已獲通過的條例。

葉劉淑儀指領展旗下商場瘋狂加租逼走屋邨小商戶。

//政棍一到選舉期,必搞823,師父實對住孽瘤呢條老閪殼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞