沈陣營第二百零七期 - 沈大師的熊!熊!哈!豬年繼續發酵

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
大師今日有無指示
唔算多㗎啦,美帝嗰啲郁吓50萬美金入場,香港私人銀行買債券都1球美金坐住
呢樣唔會,我都窮人出身,只不過我有付出比人哋多,加好彩,兼有好老婆,咁先至叫生活好咗,30歲前一樣憤世嫉俗

改變一個人思想仲痛苦過剝牙,要自己開竅嘅
大市企唔穩,短線開淡倉
沈判佢嗰陣唔好喊
咁搶口...過幾日沈判他的二月call
ok 好友有福了
如果有1球錢投資,自認冇乜心機睇股市研究,亦覺得自己投資投機冇乜運,其實幫襯主動基金未嘗不可,由專科嘅幫你投資,自己專心做嘢做生意咁

當然買主動基金時要考察一下往績之後唔好理佢,睇5年以上成績

如果覺得主動基金收費貴,亦唔見叻去邊,買美帝指數ETF最好

如果我嘅話會選擇後者,2800開始唔適合,原因換咗太多垃圾股入去,自動篩選機制已有失效跡象,冇美帝嗰類指數ETF咁穩健,好公司多也

長期計人類進步,依然靠美帝公司帶頭,人類嘅希望,買指數ETF梗係買佢
2800變咗當佢冇結算日嘅期指咁玩
睇趙國雄能耐,佢唔係好似樓寶嗰類提升物業價值嘅話,都係冇用,長實搞商場最叻劏細,華都有層就係置富嘅好似,成個散貨場咁,租值高得去邊

四叔系列搞商場好過長實系列

當然最好係新雄雞
新紅雞有拆到reits 上市?
冇reits,新雄雞地產係變相嘅reits,收入好大部份嚟自收租,所以佢可以穩定派息,就算賣樓唔得嘅話

新雄雞商場普遍搞得幾好,品牌有租值高,起碼大家會諗起新城市廣場、型點1、2呢啲巨型商場

四叔地產就農地多,搏改變用途政府收地發財
海之戀個商場唔知開咗未,開咗嘅話自己去行轉感受吓長實商場嘅做法
就計型點,刻意唔做自由行生意,相當有見地嘅做法,原因係位置上做自由行生意嘅話,未必敵得過屯門一堆,上水一堆

所以型點1、2冇葯房,金舖走高級型格路線,食店服裝走中產路線,超市都係Taste,一田。

我呢輪經常去型點食飯
1600嗰場你開多次黎睇
最後佢塞左一下,如果唔係塞一塞既話添滿意贏唔到咁多

喺上場第2有說服力既情況下再跑90幾倍
個個話加程冇咁好,咁添滿意一定好?
達龍狗我覺得唔係真係咁超

咁老鍊都賭啦90幾倍喎
大師個春袋夾爆未 死都唔跌
每年交唔少租比新鴻基
281 牛牛聽日係唔係凶多吉少
yoho 啲餐廳又貴又唔係咁好食 不過間放題夠曬大, 唔會似出面旺角尖沙嘴個啲逼到爆曬炸
我去百樂潮州、利苑嗰啲中式嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞