I fell ship with ptbf (2)

575 回覆
223 Like 6 Dislike
push
push
push
push
push
push
push
push
push
push
push
push
Show Blocked User - hi過hihi
Ho ball
push
呢一次嘅事件,因為我覺得我為咗情人節唔送花唔理我呢啲小事發細路脾氣而唔太合適同有啲醜怪,所以有啲對唔住細路嘅我好快又約返細路出嚟,就當係補償咁今次就俾佢如願而償。

今次我悶悶地,見細路又想拉返我去老地方個陣我就話不如去間新嘅試下啦咁,細路有啲唔情願咁話好。佢呢一種唔想換地方扑嘢嘅奇怪堅持,搞到我笑咗佢好耐佢係咪真係有嗰間老地方賓館嘅股份。無理由喺個到搞咁多次都唔悶㗎?又唔係屋企?

Anyway,上咗房沖咗涼出到嚟,我哋每人圍住一條毛巾坐咗喺張床到等大家。細路今次有少少故態復萌,喺床上面仲有少少掛住㩒電話,話要忙一忙應機關於班會謝師宴啲嘢。我有少少失望,但都係叫自己睇開啲唔好介意,無謂為咗呢啲嘢再發生多一次爭執。

到扑完走嗰陣,細路一如既往咁陪我企喺街邊等巴士。喺寒風之中,我哋互相擁抱,我趷高腳攬住佢,將臉埋喺細路胸口嗰陣,我忽然覺得可以好似咁樣嘅時間已經唔係好多。

而事實的確如此。

喺呢一次見面之後,我哋有一段時間冇再見到。本身三月頭有約咗一次睇戲,但係因為我自己有啲事嘅原因而取消咗,再之後三月中就已經係細路DSE馬上開始,同埋三月中我再去咗差唔多一個禮拜嘅日本旅行,根本都好似冇咩時間見面咁。

喺去之前,我哋仲算係幾甜蜜咁繼續text緊,所以我順口就再問吓細路有咩想要做手信。而家唔同之前,為咗唔想自以為是咁準備一啲我諗住係驚喜但可能佢未必想要嘅嘢,我直接開口問佢想要咩做手信:「咁我嚟緊呢次去日本,你想要啲咩?」

細路:「你想買咩俾我?🙊🙈」
我錄返音答佢:「你有冇啲咩想要?我唔想買到返嚟你唔鐘意⋯⋯你直接話俾我聽你想要啲咩啦」
細路:「咁你本身想買啲咩俾我?」

我其實對男仔想要啲咩禮物毫無概念。女仔就話零食呀化妝品護膚品就實冇死,男仔呢?我問完NA380嘅妹妹意見之後,唔太肯定咁問:「嗯⋯⋯銀包、皮帶嗰啲?」

細路:「咁你可唔可以買隻DW手錶俾我?」
我:「DW?」我對手錶完全冇認識,對佢所講嘅牌子完全冇頭緒。
細路:「DW喎,聽人講日本買嘅話係平啲㗎囉」

老古董嘅我只能夠上網搜搜,睇完隻錶嘅價錢之後我個心即刻一沉。
千幾蚊⋯⋯一隻錶?

我雖然收入還可以,但係千幾蚊買隻錶⋯⋯我連自己都冇買過咁貴嘅表俾自己,而家手信係一隻千幾蚊嘅錶?

我向細路再確認多次:「Daniel Wellington?」
細路:「係呀,咪呢個牌子囉!我之前買咗呢一隻錶,但係我買咗32mm,帶上去錶面勁細喎⋯⋯不如咁呀,你喺日本買過隻大啲錶面嘅俾我,我俾呢隻你我哋交換帶啦?」

其實一路聽佢嘅錄音,我個心就好似向住一個無盡嘅深淵墜落咁,陷落嘅失重感令我抖唔過氣嚟,好一陣我先至木住口面咁錄返音俾佢:「喺日本買⋯⋯好平嘅?」

好亂。其實我而家個心好亂。我唔知自己而家應該要諗乜,但我知我就快控制唔住自己去諗一啲我唔想諗嘅嘢。

我唔想去諗,佢咁樣開口問我叫我買嘢俾佢,係咪當到搞到好似⋯⋯我包咗佢咁。

就係咁樣諗到呢個諗法我都已經覺得好似就窒息咁,所以我只能繼續兜圈咁問落去,去迴避繼續深想。
因為一諗,就要去面對一啲我唔想面對嘅事實。

細路:「係呀,啲人話喺日本買起碼有八折」
我:「有咁平咩」
細路:「有呀,所以咪先叫你買囉」
我:「哦⋯⋯你講緊係邊款?」
細路:「黑色錶面金色框嘅⋯我買嘅係鋼帶款,超靚囉好冇?最衰我而家個隻唔啱帶」

我已經有少少頂唔住,為咗避免自己語氣俾細路聽出有問題,我cap咗張圖show埋價錢,轉咗做打字問佢:「this?」

細路:「係呀就係呢隻!不過我唔鐘意條錶帶囉,啡色唔好睇,黑色會好睇啲」
我:「衰仔😬你都幾🦁開大口喎🤔」
細路:「邊有呀?我個隻咪可以俾你要囉」
我:「🙄🙄🙄我有話要咩💩明明係自己唔要」
細路:「同我帶同樣嘅錶唔好咩?」

我好冇骨氣咁俾佢呢句說話動搖咗。
喺我呢個情況嚟講,乜嘢情侶手錶對我嚟講係一樣我拒絕唔到嘅嘢嚟。有咗呢隻錶⋯⋯咁呢個算唔算我哋嘅定情信物?同佢交換咗隻錶,我同佢係咪算係一對情侶?咁係情侶嘅話,女朋友買隻錶俾男朋友唔係都係一件平常嘅事咩?

同自己咁樣講,我開始有啲自暴自棄起嚟,突然之間都好想任性咁要求細路做一樣嘢。

我:「如果你得閒嘅話,可唔可以嚟接我機?」

我已經唔想再為佢著想再為佢考慮咁多,因為我已經為佢退讓得太多太多啦。如果我哋係情侶,叫細路嚟接機係一件ok嘅嘢;如果我真係包養緊佢,咁一隻錶換一次接機,好公平啦?
"我已經唔想再為佢著想再為佢考慮咁多,因為我已經為佢退讓得太多太多啦。如果我哋係情侶,叫細路嚟接機係一件ok嘅嘢;如果我真係包養緊佢,咁一隻錶換一次接機,好公平啦?"

好似又變番係一場交易咁
還是其實一直以黎段關係都係交易
好心痛樓主
自作多情
有啲錶過萬蚊添

利申:覺得DW係垃圾,唔值千幾蚊
我都心諗 做乜勁
如果細路係體貼嘅,情侶之間要求postcard/親筆信/嘢食,平平哋就冇咁似鴨囉
問情侶想自己買咩呢件事,其實可以發展得好sweet

情人節細路自己唔送禮物
跟手開口要親嘅禮物都咁貴,真係鴨味濃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞