I fell ship with ptbf (2)

575 回覆
223 Like 6 Dislike
pish
push
加速 加速
pish
push
樓主加油
由1追到宜家
push
push
其實一句講到尾,因為我作為一個典型嘅港女心胸狹窄,口頭上話唔介意,但係始終耿耿於懷一啲嘢,無辦法真係如此釋懷。

雖然口講話唔去在意細路冇準備情人節禮物俾我,但其實我心入面仲係抱持住小小嘅希望——可能只係份禮物太細件,收埋咗喺衫袋呀袋呀嗰啲入面,我一時未發覺啫?又或者佢準備咗驚喜俾我,就係想等我以為真係冇嗰陣最後先拎返出嚟俾我呢?今日話曬都係情人節,佢唔會真係一啲嘢都冇準備掛?

大概係因為呢一個係我第一個同情人真正渡過嘅情人節,我真係好想好想除咗回憶之外,有啲嘢可以紀念下。呢一個心情,我羞於啟齒,除咗係因為身為女仔嘅羞怯矜持之外,仲因為身為姐姐嘅羞恥心。開口去逼個細路俾禮物我,會唔會唔要面咗啲呢⋯⋯

所以喺我哋溜完冰,肚餓去醫肚嘅時候,我心裡面都係抱持住隱約嘅期待。我問細路想食乜,細路搔搔頭,沉吟咗一陣然後話想去旺角食放題。

而家八點半,仲要今日係情人節,大時大節呢啲時間呢種餐廳都咪話唔多人。我唔係太想,不過細路既話講到話想食我哋就照去啦。果然,我哋去到嘅時候要等成半個鐘先有得入座,我哋憨鳩鳩咁坐喺放題出面,然後等到差唔多就九點半先有得入去食。放題嘅座位一如既往嘅狹窄,然後坐喺我對面大嘅細路周不時又繼續㩒吓電話咁,佢個心似係唔係度咁,我個心越嚟越沉下去。

到最後我攞埋張卡出嚟埋單,我哋到出埋去餐廳嘅嗰一刻細路都係冇任何表示,我嘅失望之情越嚟越濃厚,然後喺條街到細路又想有意無意咁拉我去老地方到開房,我先真真正正咁死心,明白到今日嘅我係唔使旨意收到任何來自細路嘅情人節禮物。

或者除咗細路嘅陪伴?同埋細路嘅身體?但就唔可能得到佢嘅注意?
我有少少諷刺咁諗,同時都壓抑唔住自己心裡面嘅火氣。如果係喺我哋互表心意之前發生呢件事,我可能會唔敢嬲,覺得自己未有資格嬲或者因為呢樣嘢而生氣,但係喺而家喺埋咗一齊之後,我諗我係有少少底氣嬲掛?情人節喎大佬?我要求唔算多,平時我都唔會要你食飯埋單呀送小禮物呀個啲,但係情人節呢一日,連一份唔使錢嘅小禮物都冇?

我嗰一下自己過唔到自己嗰一關,於是自己一個人係度生悶氣。我唔肯跟住細路行去老地方嘅方向,然後難得一次冷下語氣咁同細路講:「⋯⋯我有啲攰呀,想返屋企先啦。」

細路好似唔係好理解,仲有啲唔情願咁同我抗議:「吓而家好早咋喎⋯⋯」

我勉強維持住自己掛喺面上嘅笑容:「我真係有啲攰啦,想今晚早啲返去。」

「但係今日係情人節喎⋯⋯」細路依然唔太明白,或者佢未知我嬲緊:「真係要咁早返去?唔好返住啦?」

平時佢咁樣講唔捨得我我通常都會心軟,但係我愈嚟愈開始對佢硬得起到心腸,又或者可能係我唔再委曲求全,對自己可能嘅定位有更清晰嘅認知,所以先想放肆咁試探一下。

我想知道,如果我唔再完全㩒住自己,唔再係你面前扮完全冇脾氣,你會唔會就唔鐘意我?

「唔好啦。」帶住個擠出嚟嘅笑容,我淡淡咁講:「我真係想返去休息一下呀。」然後我邁開步伐就想向搭火車嘅方向走。細路一路拖住我隻手,有少少被我拖住走向搭火車嘅路咁。我哋一路上默默咁走,細路大概都應該感覺到有啲嘢唔對路,因為平時都係我keep住帶話題嘅,但係佢今日都主動卯咗我講幾次嘢。我冇唔回應佢,只係唔似平時咁回得咁熱絡,淨係加快腳步向住搭車嘅方向走。好快,平時行十五分鐘嘅路程,今日我哋兩個十分鐘就已經行曬。

「咁你小心啲返屋企啦。」嚟到火車站,細路想一如既往咁俾我一個goodbye kiss,但係喺佢彎低身錫落嚟嗰下,我第一次真係真心推開佢,錫都冇點俾佢錫落嚟。平時嘅推開都係怕醜嘅欲拒還迎,但只有我知道,今次嘅推開同往常嘅並唔一樣。

「知道啦,掰掰。」
好唔容易先捱到嚟火車站,我推開完佢就講低呢句話,就冇回頭咁入咗閘。我唔知道細路有無目送住我背影離去,但係落到月台嘅嗰一刻我終於覺得可以做返自己,唔使再保持禮貌咁強顏歡笑。

細路⋯⋯係應該知道我嬲㗎可?

返到去細路send咗啲message俾我,而我直到沖完涼吹完頭先見到。

細路:「返去小心啲啦🙈💕」
細路:「你今日好似有啲唔開心咁嘅😶」

隔咗一陣嘅我都冷靜返落嚟,唔再係咁諗住公唔公平嘅問題,先同細路道歉。
我:「Sorry吖我頭先有少少發咗脾氣🤦🏻‍♀️」
我:「你想估下定想我直接話你知😂」

之前講過,我話過俾細路聽話要俾佢知女仔點諗,再加上我覺得有啲咩問題可以講咗去解決嘅就講咗先,所以我問佢想試下估定聽算數,當訓練佢同女仔相處,諗返都覺得似係幫人train緊男朋友咁。

細路不出意外咁揀咗聽。
細路:「女人嚟M係咁㗎啦🙊 不過你話我知啦」

我:「荷爾蒙有少少影響啦 」
我:「冇吖其實係我想收一枝花🤦🏻‍♀️同埋你今日成日掛住覆message唔理我有少少躁啫🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️」
打呢句嘅時候我覺得簡直羞恥到爆。跟住落嚟細路send咗一堆錄音訊息更加令我覺得無地自容。

細路:「你唔好嬲啦⋯⋯唉都唔知點講,其實我嚟之前都有諗過買花俾你,我今日仲早咗出門口去睇下,點知睇到啲花勁貴喎,成二三百蚊,真係勁貴⋯⋯不如我遲啲補返俾你啦?同埋仲有我唔係狂㩒電話唔理你⋯⋯只係啱啱好要傾啲嘢先係咁覆啫,你唔好嬲啦⋯⋯」

呢一段錄音細路錄得斷斷續續咁,我聽得出佢係好努力去解釋,雖然我知細路講嘅嘢仲係有問題,但係個一刻我雙眼已經熱咗。

佢肯去解釋,佢肯安慰我,佢肯揾藉口俾我,我已經好開心㗎啦。因為喺我無理取鬧嗰陣,佢會嚟氹我,我經已喜出望外,更加為自己發脾氣唔好意思。

我:「算啦唔緊要啦🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️我覺得自己好小氣🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️冇面見你🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️」

呢句係我真心話。我真心捂埋塊面,覺得好醜唔敢見人。

細路:「唔係⋯⋯係我衰,情人節都冇送花俾你,你嬲都係應該嘅⋯⋯遲啲呀,我遲啲補送返俾你。」

聽到細路咁講我更加唔想做人。

我:「我面對唔到咁小家嘅自己🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️同埋其實如果就算你有送,你今日唔理我 我都會嬲㗎🤯下次你再要咁忙,我哋就唔出,等你忙完先出㗎啦😞」

細路:「sorry呀下次我唔會㗎啦⋯⋯今次真係忙先係咁㩒咋🙈」
細路:「同埋唔會啦,你邊係小氣喎,咁係女仔都會想喺情人節收到花㗎啦⋯⋯放心啦我一定會補送嘅!」

我:「你一係覆少啲😞一係我等你忙完先出啦🤓 我知道你忙同辛苦,唔想你又要應付佢地又要應付我😥」
我:「同埋唔使送啦🙈🙈我知你有心俾我就得啦💕」

細路:「知道啦💕」
細路:「點得呀🙊」

就係咁樣我哋一來一回,化解咗我哋第一場嘅爭執,我哋就和好返。直到嗰一晚入睡之前,我都不停重播返細路上面氹我錄嘅個幾段錄音,然後一個人匿喺被竇聽住耳機入面傳嚟嘅聲音偷偷地笑。當你鬧完情緒,原來有人氹係一件咁幸福嘅事嚟。

好可惜嘅係,直到我哋分開之前,呢一朵花我都始終冇收到過。
就咁睇字都覺得sad
一次又一次咁用自已嘅身體去換啲假希望返黎
分開咗之後一定好憎自己 覺得自己好蠢
樓主你仲要一路諗起呢啲記憶一路打出黎
其實只會令自己更傷
如果呢件係真人真事
希望你真係唔好再出文喇
祝你儘快(如果仲未)遇到一個愛你 而唔係愛你肉體嘅人
好慘
好嬲細路
其實有時真係諗到底佢係真唔識定假唔識,講到尾都係唔上心
加速啦樓主 好sad 唔想sad咁耐...
果然係第一次拍拖
呢個真
唔上心好中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞