[BL]第205回召喚腐男腐女 豬年快樂

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
見FB有人嘈話腐以前腐係包埋百合 我就真係冇記憶
幾耐世紀前
我淨係記得801同腐

其實我睇唔明佢係想屌d人將百合納入BL定想人將百合列返入腐category
佢話咩踢左gl出腐界
我自問就真係冇見過
屌下面有人都話日本從來都咁分過佢就話台灣唔需要下下跟日本
但嚟佢明明係日本外來語佢走去自創詞義

其實我只係不爽佢用果種老屎忽口吻屌人
幾耐世紀前
我淨係記得801同腐

其實我睇唔明佢係想屌d人將百合納入BL定想人將百合列返入腐category
佢話咩踢左gl出腐界
我自問就真係冇見過
屌下面有人都話日本從來都冇咁分過佢就話台灣唔需要下下跟日本
但嚟佢明明係日本外來語佢走去自創詞義

其實我只係不爽佢用果種老屎忽口吻屌人
聽過好多誤解腐女=宅女/同人女/干物女etc
但包埋gl真係第一次聽
有趣
如果佢認為GL本身係腐界, 咁佢做咩介意人話佢爛

我有個朋友會買百合漫畫黎睇, 選擇應該冇BL多,通常只會講GL, 冇講過咩腐唔腐
做左咁多年腐女當時好抗拒腐呢個字眼, 都冇聽過腐係包埋GL
第一次聽到爛女嚟個名詞
+1
我細個果陣只知道BL 唔知有人睇GL
GL漫喺日本好似都冇特別流行/ 冇特別區分出黎, 都唔知有字眼形容鍾意睇GL既人
其實依加都唔算有? 除左原po真係會有人叫自己做爛女/爛男?
似係後者

btw bl 百合 薔薇 受眾全部唔同,叫晒腐嘅話好似反而冇咁informative

如果個腐嘅意思真係改變咗,我覺得係語言嘅自然演化過程嚟
如果佢覺得最舊個意思就一定係「啱」嘅話咁一定要跟返日本個意思啦
+2
唔知係咪打maimai姿勢不正確/掃圈太用力
每次打完紫譜就會心口痛
還是心臟有事
唔只係單野
睇落去女校根本好恐怖
名校D老師不嬲痴痴地
好撚恐怖
我略略摘錄一下

追完post發表下感想
首先未聽過gl可以用腐依種講法
不過腐依個字本身冇任個關於同性戀
不過bl自己都有分好多種
淨係日系都分成yaoi>bl>薔薇(排名以H多分先後)
仲可以用801
中華地區就用耽美
Gl就比較少得gl同百合
宅男/宅女就等於鐘意動/漫畫文化嘅人
同人女/同人男係指自己參與同人文化嘅一群人
最初同人文化係日本維新(好似係?)時代d人係咁以創作批評當權者
但依家多數為宅男/女以自費嘅形式創作自己嘅作品,有部分宅男/女人都會以依種形式參與二次創作所以同人男/女依家好多都係宅男/女黎,但兩者唔係相同嘅野
最後干物女感覺似係毒毒地女仔之意

另外關於某名校嘅野
其實我覺得好多學校都係咁
我果間都中唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞