[BL]第205回召喚腐男腐女 豬年快樂

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
reddit都打緊動漫sub,好多個sub冇咗

有人 post二次元jk泳衣照俾人bam
啱啱睇完 畫風好正 好鍾意

屌我又係萬年梳個咁嘅頭
全球印度化
我覺得三次元兒童色情係要禁嘅
但一去到二次元就好多灰色位
我家藤四郎們個個大過我成廿幾倍添但外貌個個都比我細
Btw點樣界定為兒童色情作品?
我覺得未發育先算
14、5歲係現實都大把人對性依樣野產生好奇
好多setting 係成咗年但個殼係未成年呢啲唔知點計
依加話樣似未成年都唔得
o岩呀玄b
所以好多灰色位
依家嘅講法係睇落去似唔夠18歲就可以收哂皮
單以日本大戶同人作品黎計:男性向就東方啦艦娘啦ll啦fate啦全部收哂
女性向都應該收淨阿松
成個業界摺埋都仲得
其實嚟D野愈禁犯罪率先會愈高 連自己打個J都唔俾
點解每次搭地鐵都見到痴線佬
無啦啦亂叫做乜鳩
咁所有學生都唔得
網王成班咁老都仲係初中生
我都係咁諗, 就係平時咸書都冇本先會強姦
傻啦 古人14、5歲結婚 皇帝都係咁
我覺得要分清楚兩樣嘢 一個叫生育功能嘅成熟 一個叫心智發展嘅成熟

以前阿爺嗰個年代 的確14、5歲就結婚/學師 西方都一樣 童工講緊嘅係工業革命需要勞動力 8、9歲嘅豆釘去工廠幫手

係自從有咗公共教育同知識體系複雜咗 在學時間延長 導致人類心智越嚟越遲熟 以前14、5歲個個課餘都要打暑期工/返阿爸阿媽舖頭幫手 依家大學入面廿歲人冇打工之餘仲問屋企攞零用並唔係咩出奇事 而且仲有大把A0

但係心智晚熟咗 唔代表生理發育跟住晚熟咗
14、5歲人類喺哺乳類動物界嚟講 先係催熟嘅開始 去到18、9歲就最適合交配 想當年打J打到天昏地暗 我N代祖先前已經有閪屌

所以話 18歲合法行使權力 同14、5歲有冇交配係兩回事嚟 以前嘅人呢個年齡已經視作可以承擔大部份社會責任 係今時今日兩個概念時間上有所落差先有矛盾
twitter近日話要禁止兒童色情
但正太蘿莉個d都可能會ban埋
全球印度化
我覺得三次元兒童色情係要禁嘅
但一去到二次元就好多灰色位
我家藤四郎們個個大過我成廿幾倍添但外貌個個都比我細
Btw點樣界定為兒童色情作品?
我覺得未發育先算
14、5歲係現實都大把人對性依樣野產生好奇

傻啦 古人14、5歲結婚 皇帝都係咁
我覺得要分清楚兩樣嘢 一個叫生育功能嘅成熟 一個叫心智發展嘅成熟

以前阿爺嗰個年代 的確14、5歲就結婚/學師 西方都一樣
童工講緊嘅係工業革命初期需要大量人力 剝削8、9歲嘅豆釘去工廠幫手 而唔係指14、5歲去工廠開工

係自從有咗公共教育同知識體系複雜咗 在學時間延長 導致人類心智越嚟越遲熟
以前14、5歲個個課餘都要打暑期工/返阿爸阿媽舖頭幫手 依家大學入面廿歲人冇打工之餘仲問屋企攞零用並唔係咩出奇事 needless to say仲有大把A0

但係心智晚熟咗 唔代表生理發育跟住一齊晚熟咗
14、5歲人類喺哺乳類動物界嚟講 先係催熟嘅開始 去到18、9歲就最適合交配
想當年中學打J打到天昏地暗 我N代之前祖先竟然已經有閪屌

所以話 18歲合法成年行使權力 同14、5歲有冇交配係兩回事嚟 以前嘅人呢個年齡已經視作可以承擔大部份社會責任 係今時今日兩個概念時間上有落差先有矛盾

btw古人二十而冠同上述概念無關

同意人類心智晚熟左依點
不過都有人指出人其實係14、5就連生理都未足以成熟到計劃生育
只係古代冇依方面嘅研究又興早婚
所以好多國家先立法要過16歲去保護青少年
不過反叛期間好多人係愈禁就愈要做...
人內急要屙屎 眼瞓要瞓覺 呢啲係天性嚟 急起上嚟想忍都忍唔住

哺乳類動物要受發情期宰制呢點真係冇乜辦法改變
佢揸開鐵棰 計講話冇人拎得起 點知好輕
究竟係幾時變到眼中只有錢...除左錢之外,香港人係咪乜都冇?
https://lih.kg/1038035
一早已經覺得香港只會愈來愈折墜
全港焦土 一了百了
理性講句其實好難冇大城市唔睇錢
冇錢真係咩都做唔到
上一代人一樣講錢,只係有錢發左圍先開始追求其他野
另外人有比較
邊樣比人好,邊樣比人差
錢自然都係其中一種
所以唔可以冇
原來個樓主係主張中學唔俾人計數機嗰個巴打
我覺得人各有志啦
我個人覺得生存到就ok
有啲人覺得人生就應該以錢為上,用錢換快樂咪由得佢咁諗
大家唔干預大家,唔judge大家和諧共處咪得
想追求錢以外嘅嘢咪自己嘗試追求
利申:讀乞食文科
我覺得睇錢同淨係睇錢係兩樣野黎
而一個地方冇可能唔睇錢(除非現實有一個絕對嘅共產主義國家,人人都絕對平等)
衣食住行樣樣錢黎 翻工都係為錢姐
不過淨係睇錢就唔好
人嘅價值真係唔係得錢
仲有人品、價值觀、學識等等
個人一直覺得物質層面上寬裕,先會令人從容不迫,從而open to更高更多嘅追求

香港發展出po度咁嘅情形
正正因為係錢嘅重要性太突出引致
樓價物價水平高到唔合理 香港人搵得少過美國人一大截 但又要承受綜合睇唔差幾多嘅生活開支 仲要加上不斷儲錢應付咁癲嘅樓價同意外使費 對錢嘅焦慮感大係好正常
老實講如果唔係多得香港個股票市場咁發達 打工仔有得炒下
冚香港真係地獄嚟
究竟係幾時變到眼中只有錢...除左錢之外,香港人係咪乜都冇?
https://lih.kg/1038035
一早已經覺得香港只會愈來愈折墜
全港焦土 一了百了
理性講句其實好難冇大城市唔睇錢
冇錢真係咩都做唔到
上一代人一樣講錢,只係有錢發左圍先開始追求其他野
另外人有比較
邊樣比人好,邊樣比人差
錢自然都係其中一種
所以唔可以冇
原來個樓主係主張中學唔俾人計數機嗰個巴打
我覺得人各有志啦
我個人覺得生存到就ok
有啲人覺得人生就應該以錢為上,用錢換快樂咪由得佢咁諗
大家唔干預大家,唔judge大家和諧共處咪得
想追求錢以外嘅嘢咪自己嘗試追求
利申:讀乞食文科
我覺得睇錢同淨係睇錢係兩樣野黎
而一個地方冇可能唔睇錢(除非現實有一個絕對嘅共產主義國家,人人都絕對平等)
衣食住行樣樣錢黎 翻工都係為錢姐
不過淨係睇錢就唔好
人嘅價值真係唔係得錢
仲有人品、價值觀、學識等等

冇錢嘅話
呢三樣嘢好易買起
大把窮父母叫仔女唔好讀書 特別係老竇老母嗰輩
真係唔係個個父母覺得讀書用嚟出人頭地 教育改變命運
同道理 窮人係無尊嚴可言
你畀錢叫佢食屎叫佢斬自己隻手落嚟都肯制
喺錢面前 窮鬼係無資格同bargaining power講咩人格咩尊嚴
呢啲種種背後嘅原因遠遠唔單止係愚昧短視所導致
當然愚昧短視會使窮人更加prone to submit呢啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞