[BL]第205回召喚腐男腐女 豬年快樂

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
我覺得好多人係窮思想
未必一定係冇錢
但窮思想嘅人比佢自己嘅思想限制左
窮老豆老母(我身邊仲有窮家姐)叫仔女唔好讀書都聽唔少
唔識得放長線釣大魚真係抵佢地一世思想都咁狹窄
不過都有d有少少錢嘅on9會咁諗
好似呀吳若咁話佢個女唔洗讀大學架好似佢咁生得咁靚(認真咩?)嫁個有錢仔就得
依d嘅話...我諗富不過三代可成真囉
香港地居然會有老豆老母叫仔女唔好讀書?
我哋今時今日「教育改變命運」呢樣嘢固然擺到明 因為成個社會都係以學歷資格做階梯

但以前啲父母唔係咁諗
唔知為乜 只係政府逼咁解 (強制入學)
反而仲損失咗一個勞動力 (學生平時點打工都好,始終係某程度上脫離生產,唔能夠專心一致)
而且學埋啲咁多唔等使、花巧無用嘢 (學XX真係會發達咩etc.)
靠讀書上位嘅機會亦冇今日咁多途徑又咁清晰

機會成本同文化氛圍雙重唔鼓勵下 學得成又真係少數 變相又支持咗呢種講法 令到學習成績中游同以下學生啲merits好多都變咗唔能夠同返學有關

所以我覺得又真係唔能夠怪晒上一輩啲父母短視
因為好似股票行情咁 能夠低位買入高位賣出嘅人始終係少數 唔係個個能夠喺仲係好混沌嘅情況下睇得清個局 (不過今日再犯呢個錯誤就不可饒恕喇 我阿嫲舊時無話太鼓勵仔女繼續讀書 過身前反而叮囑我勤力讀書)

正如今日個世界咁混沌 我哋大家都好迷惘 有好多千奇百怪路徑 但路真係行得通嘅 最尾始終唔係話得好多條
以前覺得「讀得成書」好遙遠 大學生係精中之英
當然唔排除今日有父母都係咁 (仔女好廢or啱啱有人介紹「好路數」or whatever)
只不過degree> asso/hd> 毅進/diploma/中六 2019年是常識吧
*咁啱有人介紹
今時今日公屋父母應該都知讀書好緊要啦 冇張沙紙脫貧真係難
我嘅諗法反而係相反
好多老一輩係靠學歷脫貧先明白知識嘅重要
baby boomers期間當然冇問題因為有唔夠人所以有好多進昇機會
然而之後嘅80、90後因爲職位開始飽和已經唔可以淨靠學歷上位
所以反而係正常老豆老母唔太理解已經難上位依樣野而想仔女讀多d書
就算自身能力未必足夠都會盡量配合
但窮思想老豆老母食唔正依條水亦唔知好多佢地嘅同齡人係撈得起先覺得讀書冇用
最近唔知點解好中意睇追妻火葬場既劇情
原來個樓主係主張中學唔俾人計數機嗰個巴打
我覺得人各有志啦
我個人覺得生存到就ok
有啲人覺得人生就應該以錢為上,用錢換快樂咪由得佢咁諗
大家唔干預大家,唔judge大家和諧共處咪得
想追求錢以外嘅嘢咪自己嘗試追求
利申:讀乞食文科
我覺得睇錢同淨係睇錢係兩樣野黎
而一個地方冇可能唔睇錢(除非現實有一個絕對嘅共產主義國家,人人都絕對平等)
衣食住行樣樣錢黎 翻工都係為錢姐
不過淨係睇錢就唔好
人嘅價值真係唔係得錢
仲有人品、價值觀、學識等等

冇錢嘅話
呢三樣嘢好易買起
大把窮父母叫仔女唔好讀書 特別係老竇老母嗰輩
真係唔係個個父母覺得讀書用嚟出人頭地 教育改變命運
同道理 窮人係無尊嚴可言
你畀錢叫佢食屎叫佢斬自己隻手落嚟都肯制
喺錢面前 窮鬼係無資格同bargaining power講咩人格咩尊嚴
呢啲種種背後嘅原因遠遠唔單止係愚昧短視所導致
當然愚昧短視會使窮人更加prone to submit呢啲嘢
我覺得好多人係窮思想
未必一定係冇錢
但窮思想嘅人比佢自己嘅思想限制左
窮老豆老母(我身邊仲有窮家姐)叫仔女唔好讀書都聽唔少
唔識得放長線釣大魚真係抵佢地一世思想都咁狹窄
不過都有d有少少錢嘅on9會咁諗
好似呀吳若咁話佢個女唔洗讀大學架好似佢咁生得咁靚(認真咩?)嫁個有錢仔就得
依d嘅話...我諗富不過三代可成真囉
我哋今時今日「教育改變命運」呢樣嘢固然擺到明 因為成個社會都係以學歷資格做階梯

但以前啲父母唔係咁諗
唔知為乜 只係政府逼咁解 (強制入學)
反而仲損失咗一個勞動力 (學生平時點打工都好,始終係某程度上脫離生產,唔能夠專心一致)
而且學埋啲咁多唔等使、花巧無用嘢 (學XX真係會發達咩etc.)
靠讀書上位嘅機會亦冇今日咁多途徑又咁清晰

機會成本同文化氛圍雙重唔鼓勵下 學得成又真係少數 變相又支持咗呢種講法 令到學習成績中游同以下學生啲merits好多都變咗唔能夠同返學有關

所以我覺得又真係唔能夠怪晒上一輩啲父母短視
因為好似股票行情咁 能夠低位買入高位賣出嘅人始終係少數 唔係個個能夠喺仲係好混沌嘅情況下睇得清個局 (不過今日再犯呢個錯誤就不可饒恕喇 我阿嫲舊時無話太鼓勵仔女繼續讀書 過身前反而叮囑我勤力讀書)

正如今日個世界咁混沌 我哋大家都好迷惘 有好多千奇百怪路徑 但路真係行得通嘅 最尾始終唔係話得好多條
我嘅諗法反而係相反
好多老一輩係靠學歷脫貧先明白知識嘅重要
baby boomers期間當然冇問題因為有唔夠人所以有好多進昇機會
然而之後嘅80、90後因爲職位開始飽和已經唔可以淨靠學歷上位
所以反而係正常老豆老母唔太理解已經難上位依樣野而想仔女讀多d書
但窮思想老豆老母食唔正依條水亦唔知好多佢地嘅同齡人係撈得起先覺得讀書冇用

好同意
不過唔可以淨靠學歷上位呢點值得商榷

因為我估呢個情況(再界定上唔上位)只係degree以上先適用
事實上每屆DSE八大只收唔到20% (18%、19%左右) (之後加埋top-up/後門/外地升學可能都係得三分一)
「讀多書啲書先上到位」或者只係對top三分一人嘅情況未必適用 (紮職之類etc.)
事實上對底下跑輸嗰三分二人嚟講係好適用
係幾難讀、幾窮、幾遲都絕對抵讀
但要人無朋友 呢點真係 !
其實後門狗冇大家想像咁多
雖然唔少
不過仲有好多人去海外升學所以整體人數係多左依個係事實黎
我身邊好多讀完u嘅朋友好多都計劃讀master或者已經讀緊(我自己都想讀)
而讀唔上嘅都有人讀翻書
讀書比起唔讀書平均計一定係搵多d
好多專科唔讀書一定升唔到
但仕途點就睇人
感覺讀大學變左做入場券
係必需但唔係唯一因素
我好想做後門狗依家仲阿蘇頹緊
今日又双叒叕 mo fan hok
加油機會係留俾有準備嘅人嘅~
警察循例要佢留守 又係可能怯怯地嘅
點知返工先係大晒乜柒都冇情講
係咪假膠黎?
ehmm應該唔係
唔清楚實際情況係點
不過我有個朋友係屋企人叫佢拎佢成份糧嘅一半出黎(2k家用3k係儲錢,唔好懷疑佢得10k一個月糧)
因為佢平時係月光族到一找完卡數就gg嘅果種人黎
當然佢要去旅行問完fd借之後都係會照問翻佢老母拎
問題係佢本人覺得自己好有錢同好慳我覺得上述情況屋企人就實係要管下佢
當然樓主嘅情況唔同啦
18歲就要俾家用真係cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞