IT討論區(56) I巴條數何時了

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
公司唔會比9出街見客
驚班人得失D客仔
IT佬一講tech就滔滔不絕
對著D客又不停解釋
D客心諗你講乜9, 單字分開就明,夾埋一齊就唔明
應該修番d business科
多D present同諗野大局D
屌你個個IT佬揀哂D 重engine科
一grad出來講野無撚人明
直接搵BBA仔做IT咪得
新又點,人工奀
heavy就laravel
想light weight就slim(support php5)/lemon
Yii都OK但好似係大陸野
可以用command line gen個朗出來已經好正
但server side同weak type lang真係玩鳩自己
pgsql
hdf5 + pandas
其實點解講到要學野就一定玩react angular乜乜柒柒
frontend我淨係望哂ES6就算 主力係.net/J2EE
成個frontend community比我個感覺都好撚唔舒服
Agger 唔中意啲framework有九成都係因為個community on9
因為frontend多新手玩
community平圴質素拉低晒
唔該晒巴打
你有玩開data analysis?
做開呢行
用咩tool係睇你想做d乜,data量,要join幾多table
如果data analyst應該唔洗ACID database
除非你好多table要join
否則hdf5 pandas 已經可以handle size 大過ram既data
多後生仔,多新手啦大部份地方都係(可能除左3大framework既作者team)
刨完知乎果D發現普遍個coding既概念都好弱(大陸仔能力係弱,但大陸仔寫frontend係弱中之弱)
有好多人連OO都未寫得好(事實上我覺得OO要design得好靚係好難,唔係話你斬左幾隻class出來就係OO)
不過我自己都寫唔來JS D this我成日指錯
玩data analysis都要儲db既咩
你個analyze個位係你已經sir左D data落去wor
聽日又要返工
一堆data ETL 扭完都要搵地方暫存吧
有時唔係話儲就儲,而Data量一大,你只能online做processing
做開.net/J2EE應該對Angular既syntax同structure完全唔陌生
class oo + typing + DI framework
算吧啦,生蕃茄人工咁低
RN好D,個community 勁D
flutter 早半年做個listview scrolling都會lag lag地(只係睇番來,非實證)
同埋build個size大好多
其實係,成個ts都好正
係我條list到但我未諗到用來做D咩所以無望
不過香港好似少人用angular?
Frontend主要問題來自developer無能力control runtime environment即係browser.
End User用咩Browser多數developer控制唔到
要做crossbrowser support,碎片化嚴重
不論HTML定JS所有standard都唔係話推就推
ES5上ES2015足足拖左十幾年先搞得成
仲要有D developer到今日2019都仲係到喊苦喊忽話唔識ES2015
呢幾年叫做好左少少IE佔有率低, modern browser抬頭
modern browser定義係識自動update既browser
所以js更新先快左少少
另一個問題係network又係control唔到還有mobile普及
frontend有好多performance野要搞
依家隨隨便便起手都要bundle, treeshaking
好多developer都唔慣除左寫code仲要set一堆野去automate呢d流程
仲this...ES2015已經無咩this既煩惱了
屌,首先你要明白用ES幾係唔到我話事
講到核反應堆咁
利申唔識js
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞