IT討論區(56) I巴條數何時了

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
更好更快既答案
op: '((1 - 2) + 3)', left: '', right: ''

你班友比d創意得唔得
但唔用就易痴呆
你見好多老人痴呆嘅都係老年唔用腦
final year 啦喎
你邊間U咁廢連JSON都唔教
簡單D來講,唔計D盤古初開同自己custom made ge format
而家來講主流data interchange 既format得2種,XML 同JSON(JavaScript Object Notation)
XML就係tree 咁既mark-up language
JSON就係一種light-weight ge format
佢可以俾js 食埋當一個object,比起XML更加易睇
{
     "firstName": "John",
     "lastName": "Smith",
     "sex": "male",
     "age": 25,
     "address": 
     {
         "streetAddress": "21 2nd Street",
         "city": "New York",
         "state": "NY",
         "postalCode": "10021"
     },
     "phoneNumber": 
     [
         {
           "type": "home",
           "number": "212 555-1234"
         },
         {
           "type": "fax",
           "number": "646 555-4567"
         }
     ]
 }

呢隻咪JSON
咁係既
隻隻lang 封裝JSON 都唔同
JSON自己又有幾款
但連JSON都唔知係咩就過份左
所以香港讀 CS = 讀屎片

利申:當年讀埋土,個 professor 仲教梗 XML,見到有 JSON 都好似唔知係乜
有冇手足試過做it狗做到出去歐美澳個d地方
係本身公司send你過去做定係自己搵到公司請
professor 7,8皮一個月(未計福利)唔識JSON
你識JSON 就2皮
諗諗下埋土又真係冇教json
不過呢d做做下都識掛
求其寫個web api都要用json啦
咁我又覺得無咩問題,XML都教多左
大學都係教algo 同數緊要D
但你自己搞搞下總會見到掛
例如你有份功課係寫app
你要連DB拎野,總會查下點樣可以跨platform咁食住D data
咁你自然就會查到RESTFUL API, WEB SERVICES
查到呢D又自然會搵到JSON/XML 係點架啦
大學學過仲有DD印象+而家用到 = data structure + Algorithm
呢樣真仲係教XML
UST CPEG唔係CS 所以乜都半桶水
多謝大家入黎幫我開年
求知慾強D就得啦
我岩岩grad果陣
淨係識寫hello world, O(n)點計,for loop if else
俾人屌到屎忽開花
仲要final year 先追返個trend去學 好on9
之前仲要take左個過期寫web course
好驚自己搵唔到grad job
驚咩,大把寫爛曲逗2皮
又餓你唔死既
係逢新年比人掩著半邊嘴笑姐

親戚:係呀,it幾好,政府比幾百億搞創科it
(一睇就知呢條友做學校tss 整下投影機 陸運會影下相果d)
有咩trend追
你D concept夠好有sense追trend好易姐..
最緊要就係基本功好
我指個trend都係講個language其實
係U淨係教過JAVA C++
幾日新年又過
又要番公司揼曲了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞