IT討論區(56) I巴條數何時了

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
有中文名嘅公司基本上都一般般
總之,人哋第一眼感覺唔好,完
揀好啲啦

有啲嘢不可一,不可再

向爛 tech 說不,向 underpaid 說不

風光嘅愈風光,兜踎嘅愈兜踎

際遇好嘅繼續際遇好,際遇差嘅繼續際遇差

如果想有得再玩落去,一定要決心結束𠵱個無限輪迴

冇人會因為你人工低而覺得你慘,只會覺得你冇能力
轉工都試過
新工第一眼感覺唔好
好大機會過唔到試用期
利申:
試過
最後聞到燶味果半個月不停apply工
電話響唔停摶炒

被炒原因:
比個cls日日開OT,星期六日都繼續做的FG比下去
老細:
你唔夠勤力

好彩比佢炒左
之後又揾到份正常工
人工仲高左$500
假期多5日仲要冇乜OT
咁咪好囉
去Humble Bundle 買本SQL Cookbook,得閒望下
https://www.humblebundle.com/books/programming-cookbooks
搵份岩既先好做
唔好求其入
我以前就係求其入俾人當狗咁撚
其實spring boot 強就強在Autoconfig 同埋唔需要deploy to servlet container
連backend 都可以有applicationRunner 可以簡單上手
Developer 快,cloud native 一d
我一拎咗雙糧就遞左

我朋友早我一年走,入咗間好 startup,由 underpaid 去到已經有三四皮

我繼續做撚狗

等投胎
無限輪迴,撚狗人生 SQL
DELETE FROM
  people
WHERE
  id IN
(
  SELECT TOP 1 id FROM
    people
  WHERE
    id IN
  (
    SELECT TOP 1 id FROM
      people
    WHERE
      name = '等投胎窮三代 IT狗'
  )
)
個ger 耍你就緊
有時係聽完個ger 講就已經唔想做

JVM params 咪照打番落command 度
再唔係可以寫一個tomcat builder 既bean
可以set到唔少settings

唔知你講嘅係咩WebService
我用過嚟寫SOAP 同REST (server/client都有)
對於我嚟講寫快好多

至於用postman test
趕/懶無寫test 都會用,係好用
𣎴過而家講CI/CD pipeline
寫unit test/behavioural test 好似好d

當然你覺得無需要咪無需要
我係覺得仲有幾十年捱
日日得個做字唔學吓嘢嘅話
會同三代巴一樣要食藥
學完試完唔岩用咪唔再用囉
呢個世界大把垃圾system 咪日日行緊
學java同sql都係?
Java 都出到 9 啦,你攞本 Java 6 嚟睇一樣收皮

SQL 都 support JSON 啦
Java 唔係11啦咩
好耐冇寫啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞