IT討論區(56) I巴條數何時了

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
JDK 係 11
咁又唔會走去學咁舊嘅嘢,另外公司用嘅嘢邊有咁新

你意思係睇新出嘅書就ok
你學基本 concept 其實書係 OK,但如果想學實戰,上網睇好過
咁多唔同Container
公司大間?唔會亂?
DB2
w3school 學js react就睇offical doc
jQuery 唔洗學
寫親都係google jQuery 加要做咩
抄第一個result
React 都收皮,咁 jQuery 仲有訂企?

利申:三種 Front-end Framework 都睇個吓,我撐 React
近排睇過下個Vue.js
我又覺得Vue 都唔差
咁就要睇你「眼光」啦,同買股票一樣

不過有時唔係為追求新而新,而係有啲位用舊 tech 本身係有好大缺點

小弟喺 P 記做撚狗做咗成年,有時又要幫佢啲舊 system 加吓啲新 features,又唔撚俾用新 tech

結果啲 jQuery 頁頁寫咗幾千行,先做到用新 tech 幾百行嘅功能,同埋好難 main 同 reuse

自問已經嘗試將佢啲嘢拆得好啲,但都係好大問題

jQuery 做吓啲簡單嘢係幾好,一做複雜嘢就變爛 code
Vue 同 Angular 個人睇個都係有同樣問題

React: HTML => JSX => JS

Vue / Angular: JS + HTML template with logic => HTML + JS

所以 Vue 同 Angular 都好依賴 HTML 嘅 annotation

不過 Vue 同 Angular 係要我比較嘅話,Angular 2+ = 垃圾
可能係我好心做壞事,早知 main 𠵱啲垃圾全部 window.open 再 callback 返,頁頁 pop up 算
幾千?! 公司請到佢真係好彩
連登IT post 都收爐mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞