IT討論區(56) I巴條數何時了

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
好老實講
我好耐無寫好複雜嘅sql
一來寫極都寫唔好/唔識寫
二來習慣將Data model 整得簡單d

我好耐以前對過幾條千行嘅sql
變做文字解釋已經係一篇短文咁
Second 入 P 記
陰公,唔怪得要食藥
點解唔直入P 記?
應該唔少正位
雖然都係一樣伏
https://www.facebook.com/investMAN.hk/videos/348921928940570
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20190203/59214131

目前HR Pod主要有兩大客戶,分別是Adecco Personnel及Kelly Services。對於市值4000億美元的招聘市場,Kate預期未來6年,HR Pod將會設立在香港5000個地點,包括商場、大學、酒店等地方。
因為嗰陣唔識諗,諗住入咗去 hea hea 哋做住先

一日 underpaid,一世 underpaid,人生已完

希望下世投胎去到戶好人家,際遇好啲,唔洗做撚狗

可以唔洗等投胎都去矽谷既
仲諗今生過矽谷?冇可能啦

喺香港都俾人 underpaid

身體又麻麻

等死 mode
fg搵唔到grad job 點算
19 FG?
新年呀但過埋年先啦
咩背景想做咩field 呀
本身skill set 係點?
見過咩工?
唔啦,重未寫夠爛 code 咩

雖然你俾四五皮我執爛 code 一定開心過 underpaid 仲要執爛 code

都係做 Startup 再諗吓點跳,點玩都係死
3袋狗新年帶我識囡囡
邊有女

自己搞成咁,本身又有自閉症,有女埋身都唔敢溝啦
搞 Startup 齋有錢冇用

人哋班二世祖,畢業入 iBank,一兩年後 quit,拍個膊頭就有 funding,𠵱啲嘢你點儲錢都做唔到。

出生差,唯一可以做嘅係 vendor,但都要放晒針落大公司,咁先有得做
咁都要有天時地利人和,好似我咁打份工都 underpaid,好難相信我有咁嘅運

就好似成個矽谷,個個 IT 狗都識揼 code,有啲重要係專家,但有幾多個真係做到 Larry Page, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jeff Bezos

講到尾,去到最後成敗已經唔係講能力,而係際遇
一個勵志故事背後可能有十個失敗故事
都要睇番個人受唔受得風險
點只十個,喺香港 100 間 Startup (唔計二世祖開嗰啲),95 間三年內收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞