冷門旅行地交流區

453 回覆
58 Like 2 Dislike
巴打獨遊?
阿拉木圖開始,德黑蘭走? 機票都好甘
有無巴打去過白俄羅斯?
部分係,中途有朋友join,遇到唔少人都單拖

機票我用里數換,你可以試下哈薩克入,土庫曼首都飛返哈薩克走
去過 Minsk
咁土庫曼咪要tourist visa
其實大概幾錢一日
伊朗我上年去過其實真係冇必要咁快又入去
當時你係點樣去?飛機定陸路?
去中伊波拉?
陸路火車入
飛機走
有冇搭直升機睇火山
我黎緊都打算由立陶宛陸路入白俄
巴打你當時去白俄嗰陣有無免簽證?
我就係咁 Vilnius 火車入 Minsk
當時係冇拎簽證 因為有免簽
啲 immig 上左車拎住我本護照係咁照 跟住就過左
過程係順利同埋都快既

巴打係明斯克玩咗幾多日?
三日 淺度遊
飛走transit visa都得,宜家鬆手好多
無指定日子出同入,visa過期前入就得
邊個關口就照跟返申請
另,仲可以坐船去阿塞拜疆走

住宿一定收美金,食野就超平,用土紙,美金黑市換1對1x (官方3.5)
住酒店係又廢又貴,貴local十倍價錢,第1晚成12點先到Ashgabat,住1晚酒店55usd,第2晚住cheap野,環境係差d,好似25usd
有無咩地方推薦?
我都睇過土國係住宿特別貴
係咪冇hostel之類?一晚10usd係咪冇可能
可能太冷門
求攻略
都幾貴wo
等report
air astana 唔貴
air Astana 唔係cut左德黑蘭咩
Kuwwat Hotel - 101 Kemine street - +993 12 93 66 51.
呢間我同fd住twin 20~25usd, 有dorm, 不過多local住10~15usd

有個識英文的後生仔帶我哋買simcard, 原來要有土庫曼id先開得,但fb, whatsapp block哂, 上網都無咩用

caravanistan.com
中亞討論區,好多資料呢度睇
另一選擇,識d架妹由新疆入塔吉克
我都係用google search下,
俄文網就用google translate,再英文email睇下有無人覆,建議直接join 1x日tour唔洗煩, 除左book定tolbachik 4日團,其他去到join day tour, 但7月中d tour仲好梳,想去果d唔係日日有

去遠d既火山要申請permit

http://na-kamchatku.ru (最平)
http://smallkamchatka.ru/en
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞