冷門旅行地交流區

453 回覆
58 Like 2 Dislike
搭單再問吓: alakul 來行altyrn arashan 租埋馬會唔會冇咁辛苦?條路難唔難駕馭?我group人一半未騎過

6月中諗著2日1夜快手搞掂佢 千祈唔好落雨
話時話,樓主#1提到既泰國腹地桌山即係咩
泰國中間位有個超大桌山,靚到仆街,但目前極少人知地圖名都無,桌山下面係超遼闊平原同d 河

係咪伊善地區
如果不走回頭路一般預3日,可能你坐車直入2nd bridge行算,騎完馬對脾會好酸痛

我同fd唔想露營,喺fat cat cafe問話可以即日來回,原路折返,但必須有guide帶。第2日6am出發直接坐車到2nd bridge開始行,過程對於無咩運動既人黎講係超辛苦,落差1400米,我fd上到alakul就休息,我自己同guide上alakul pass,落山先甘,沙石又斜,直程想sir落去,之後對腳痛咗幾日,腳趾公塊甲瘀咗 不過係靚既

想像唔到點背裝備行呢條路,沿路好多人咁做,十分佩服
ching 你幾多月去? 而家應該諗著前一晚搭uaz係altyn arashan hostel到瞓慳返啲時間。
架uaz ~150usd 包車來回

第二朝早啲開波騎馬上,請guide暫時話50usd/day 馬每隻15usd+馬夫20usd 個價係咪正常?

跟住個guide話睇下有無yurt camp 咁就連gear都唔洗同porter都唔洗請 (30usd/porter/day) 或者上去瞓街。

死啦我啲腳有一兩個體能麻麻 我自己即日來回應該得但拖著佢地真系

ching有冇相可以睇下
上年8月,1車1司機1guide 8500som (usd122), 我同fd 2人share

我喺karakol出發~你唔多人可以去fat cat隔離間agency問下,星期日無開我先問fat cat,佢幫我哋搵車

上山無耐個guide已經幫我個fd背埋背包,落山直情拖住佢行 (佢town借對鞋著損腳成個腳板起水泡再爆埋), 每人飲咗2L水,無去過廁所,d汗出返黎。唔帶行山杖都可以租。體能差果d咪唔上pass,喺湖邊等,咁樣腳程唔差好多。你d腳如果係男,應該頂得順既。

行呢d路

pass先睇全個湖
push
Socotra island算唔算
有冇識人去過 想去 搵唔到資料乜濟
推 想去 Galapagos
呢度有無人去過Svalbard?
太出名
多人去

但好難去
好似去前要隔離
有冇人去過有咩太平洋島國係正㗎
Fiji
剛去完蒙古國
其實都好撚難去
自遊行幾乎係無可能。
中意咩
島國唔係得陽光海灘
中山行山、睇下石頭睇下懸崖、或者搵下野生動物咁

就係唔想搵d只得陽光海灘既地方 (覺得好learn)
有無咩推介
Papua New Guinea 🇵🇬
唔算係「島國」不過屬大洋洲
有全世界第二大嘅熱帶雨林
小島又有 山唔肯定
不過仲係相當冷門

如果一定要山嘅嘅 其實上少少馬來西亞就一定有 隔離印尼有火山
有無人有去過塞班島
諗緊馬來西亞有咩冷門地方
大撚把深山玩降頭個d...
吉爾吉斯創辦
搞咗3屆
土耳其喺2020年搞
有,但我冇乜做過啲咩主要留左係longyearbyen
係一個成就嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞