冷門旅行地交流區

453 回覆
58 Like 2 Dislike
嘩咁樣樣 係咪淨係吉爾吉斯係咁西 烏茲別克nice 其餘三個如何?
我地淨係去左哈薩克 吉爾吉斯 同烏茲別克
哈薩克文明程度最好但無咩野睇
烏茲別克就我地覺得人最好
我地過border個時啲吉爾吉斯人仲諗住打9我地尖
係啲烏茲別克人截住佢叫個吉爾吉斯人唔好博矇
同埋會提我地行咩路仲會叫軍人開通道比我地
吉爾吉斯真係啲人零好感 但自然風景真係幾靚尤其song kul
我同男朋友都一致覺得成段旅行最印象深刻係song kul個個騎馬團 導遊都好nice
但其他人不了
因為唔止我地兩個去仲有個朋友都有去
佢都係對吉爾吉斯零好感
但每個人有唔同經歷可能你去又唔同
想去地獄之門
但土庫曼個簽証好難搞
同埋而家份工好困身
辭左職又好難再入返去做
ching 我6月頭去 銀彈策略最實際 比錢旅行社就搞掂個簽証
ching 留個tg 交流吓 5月尾出發 哈薩克 土庫曼 烏茲別克 吉爾吉斯 再返哈薩克

https://t.me/Sonyma9fan
我見金怡有搞
但佢只有團
4萬幾十幾日包埋烏兹別克
6月頭去會唔會好熱?
去搵下土庫曼 local 旅行社 我用owanda 500美金左右 (4日 靚酒店) + 230美金 almaty 去 Ashgabat機票
六月土庫曼會熱撚死 40℃

烏茲別克交通冇咁煩 自己搞到 不過十幾日唔好預玩得太深入同埋4萬幾真係好貴喎 我而家25日4國 都系20k左右
波蘭9日點plan
除左克拉科夫 華沙 仲有咩城市值得去
中意睇自然景色多d
巴打個款應該係tourist visa
貴d個款
仲有隻平d嘅transit Visa
不過冇假期嘅我可能都逼住要咁做
華沙唔值得去
之前去伊朗我識左個臺灣人
佢話吉爾吉斯d人超級nice喎
仲留左3個月留到簽證就過期先肯走
呢d國家體驗真係人人不同
Transit visa 行程難搞啲, 通常見人係 伊朗-土庫曼-烏茲別克 (或者反轉) 先會批 不過勝在平同唔晒俾人劏
去過哈吉烏三國
好人衰人pk都有
好嘅例如烏國人借個人資料比我開電話卡
吉國人陪我搭幾個鐘小巴
衰嘅有烏國人呃我車錢

對付pk最緊要係流露到霸氣出來
有事係上來隨時都可以小返佢
有冇人去過亞拉斯加magic bus
坐過shared taxi最早到梗係坐前面闊d,有個阿叔話要我同佢調,因為腳痛,我理鳩佢,依家睇黎真係無做錯
一個女人去我覺得絕對係有著數
不過真係人人唔同感受
有時覺得去旅行最緊要開心
但真係要好惡咁鬧返人先唔會比人恰同呃
我地搭小巴個時當時諗住坐風口位
你都知唔係風口位係完全無風
跟住無啦啦有個女人之後先上車話係佢架
之後就屌鳩我地
我就屌鳩返佢
先話比我坐真心on9

有一次又唔知做咩坐風口位既人話大風關左全車惟一一個窗
隔離啲當地人都話開返
佢又屌鳩返人
我地就直接唔講野開返道窗
佢又睥住我地
跟住我地話咁調位囉
其實唔係好明佢地點解咁自私
自己唔吹得風又要坐個個位
睇你想唔想睇d博物館,華沙起義&猶太人歷史果個,仲有得返少少warsaw ghetto遺址
其實城巿首推gdansk (景+影響波共變天既船廠)
仲有torun, wroclaw
果度坐車真係好撚混亂,成班人永遠都係驚執輸亂鳩推人
好似iran果邊過去可以搞落地簽
gdnask, krakow果邊z字頭個山
啲人同中國人一撚樣
個個都係又野蠻又On9 無腦
唔明排隊其實係咪好難
特別係啲女人同埋有小朋友既人
真係無撚敵
華沙有uprising museum 都值得睇ge, 仲可以參加free walking tour 行舊城區,同埋有個皇宮Wilanow Palace

自然景色可以去Zakopane行山,仲有Gdansk同埋附近Sopot係個海港城市都幾舒服,值得一去
lm追post

冷門地方去過北韓同不丹
嚟梗可能去伊朗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞