做院舍藥房 你問我必答

564 回覆
7 Like 2 Dislike
問書我做大院實習個陣少少啦執藥機會睇運有啲院唔畀人執淨睇淨pre pack都有
想問下實習派邊間醫院對第時in HA有冇影響架?大醫院有優勢?

咁大院始終見識多啲都係好嘅,面試多啲嘢講都係好事當然最緊要都係實習個陣對自己做嘅嘢同藥房運作有冇充分嘅理解,記下有冇咩特別嘢可以面試講返出黎

實習嗰陣多唔多機會執藥?
師傅係咪會成日問書?
問書我做大院實習個陣少少啦執藥機會睇運有啲院唔畀人執淨睇淨pre pack都有

如果有機會執埋就好 學多啲嘢
問書真係諗到都緊張
答錯師傅會唔會黑面?
想問下實習派邊間醫院對第時in HA有冇影響架?大醫院有優勢?

除咗每區一間龍頭係大院 其他都係細院?
係咪真係做得好就會記住你個名 9月HA請人就會優先請返?
所以依家都有溫返啲藥同MOA 希望到時唔會俾人問到口啞啞
呢家嘢好睇人我個間就笑笑口話要溫熟少少就算
個人認為比起知識方面佢地會注重你有冇畀麻煩佢地又或者技巧方面嘅嘢

咁大院始終見識多啲都係好嘅,面試多啲嘢講都係好事當然最緊要都係實習個陣對自己做嘅嘢同藥房運作有冇充分嘅理解,記下有冇咩特別嘢可以面試講返出黎

實習嗰陣多唔多機會執藥?
師傅係咪會成日問書?

如果有機會執埋就好 學多啲嘢
問書真係諗到都緊張
答錯師傅會唔會黑面?
呢家嘢好睇人我個間就笑笑口話要溫熟少少就算
個人認為比起知識方面佢地會注重你有冇畀麻煩佢地又或者技巧方面嘅嘢

自己都算係聽教聽話嘅
不過技巧方面係指啲咩?
除左Clinical pharmacy, dispensing呢d routine﹑repetitive works有Q用
大把error-free automated dispensing robotics取代你
美國就已經係咁
傻尻,做成世都無咩加人工的機會
係咩
咁睇嚟你目光都幾短淺
dispensing 呢d 垃圾科
ive HD 仔,成世被degree的Pharmacist head住

而家,連兩大醫學院Bachelor of Pharmacy 都爆煲,pharm grad 都去apply dispensers 位

讀dispensing, 不如讀EN 好過
^_^
藥房係咪真係攞到迷藥?
事隔兩三年 希望樓主仲會覆
啱啱追曬post.
黎緊月尾會in HA. 想樓主俾小小意見

唔該曬樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞