做院舍藥房 你問我必答

564 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇人追
執藥條就14日 就咁配唔放入藥條就視乎返tab就7日 antibiotics 都係1/7 or 2/52
針劑好q多 TPN都要 哈哈同NS 係常識吧

出院藥超多 好多人都會出院 駐院醫生開完就執 而家多數係用電腦System 都要靠自己打機出label
同埋我嗰度都有人黎睇醫生 當門診our patients 做法

多數我哋係收手寫MAR FAX 所以你個腦要已經有嗰隻藥 同埋要注意食法 用邊度啊 有時有啲部位自己都要英文識下

佢哋自己帶嚟嘅多數都係私家醫院或者HA 或者係突然間個醫生想用呢隻 咁你都要睇吓MIMS揾 之類 都好多藥下 同埋要識胃喉 尿喉 latex定vinyl 之類啦

Procurement 係啊頭做 因為條數揸得好緊 所以要小心點樣買 數量係點 幾時exp
無 日日on99咁
有冇溝仔
其實真係幾悶下 但係如果你同同事打好關係 都係吹下水執下藥都過到日子 平時傾得最多嘅係食飯邊度最抵屌 平機票 每個禮拜阿頭去咗邊個地方概分享
無仔架 on999 個比例係1:50
有冇比呀伯聊?
我直頭冇見過佢哋 過身之前都冇見過一面 但係日日都對住佢個名
不過如果你問我係唔係大時大節走得最多人 原來又唔係 但係我可以話俾你聽佢臨走前一日/半日 醫生會停晒所有藥 咁你就可以知道差唔多
好撚悶啊屌你
知黎做咩? 唔話俾你聽邊間醫院淨係話俾你聽個價得唔得

都有上面價
唔止你講嗰兩間醫院啊
係咪有宗教背景㗎?
我覺得有機會就去試吓 點解我咁講呢因為私家醫院學嘢好多而且見到概藥同平時HA好唔同 有時係街都買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞