做院舍藥房 你問我必答

564 回覆
7 Like 2 Dislike
Yes!!!! 打個電話黎話跌咗 一日跌五/六次 一撚定係柏金遜發作
粒裝不了
Ha真係好撚hea
係啊 睇下到時佢封幾錢 就知佢睇唔睇得起我啦
竟然 你個仆街薪高待遇又好都咁hea!!!!!!!!
屌 我都想啊
屌 我今個星期未執曬 執到30/1咋
可能佢會封50畀你
少咗啲喎屌你
無人問津
巴打i大或者明愛dispenser 邊個認受性高d?
同埋身邊同學學歷點? thanks
我有野想問架
在我黎講已經冇分別,睇實習表現即時對答
學歷冇特別,最多有啲讀咗個唔多關事嘅degree
如果得個diploma係咪都收得皮
Wait
我呢邊有d老野好鍾意玩趺親郁d就入院
入一入過幾日出返黎又比過d新藥
上次開既藥食得果幾粒又比d新既
搞到d棄藥多到清唔晒
所以你比少幾粒都冇所謂
因為d廢老入院=好似飲茶咁
香港亦都係因為呢班廢老搞到急症室日日都勁多人
唔會啦 有高級文憑已經得
你咁問係想讀?我個人覺得不如做其他好過 起碼好似護士個啲需求大啲咁
不過睇個名應該似讀緊嘅多
又要起身返工 可以覆下
我講下兩者有咩優點先
IVE
因為以前剩係得IVE 所以你啲師兄師姐 或者對上嘅師傅管理層 大多數都係IVE出嚟 掹車邊叫做同門

IVE比較老字號

明愛
設備啊所有嘢都係新裝修嘅 你學aseptic 都比較學得足啲

佢有pt讀

近幾年明愛風氣都唔錯 好多地方都願意請 同埋佢有班做完嘢返嚟讀書嘅 無論多人處事都會成熟啲

係我自己角度: 兩者無分別!!! 到到都係咁請,都係要求你有證書

我身邊同事有IVE同明愛 一半半 但係出到嚟做嘢先係學習嘅第一步 其實你揀讀邊一間都無所謂 因為只係基本功

我讀書嘅時候同學身邊都係dse上
問啦 襯仲未開工
Yes 我覺得係睇每一次interview即時表現
Degree可以做緊時讀埋佢

有啲同事都有degree揸手 不過咪都係sa 睇大粒interview 鍾唔鍾意你

不過私家都會篩啲成績好幾個出黎in
High diploma 定就咁diploma?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞