做院舍藥房 你問我必答

564 回覆
7 Like 2 Dislike
棄藥好q多啊 仲要有一套程序 我依家每逢星期五就做棄藥 仲有成五六箱等緊我

試過有次label寫180幾 比咗300幾

通常入得醫院都應該係院舍搞唔掂先sent out
如果唔送佢入院 有咩事如果跟返正規要解釋同埋寫report
要佢入院先去探佢 好q慘 多啲關心佢
俾我就一毫子都唔留俾老婆
讀EN啦 讀dispensing大把人搵唔到工 我身邊都有係揾唔到 or $11000-13000 返6日
其實我RN黎既
話說我老婆得個dip in lab science
佢想轉讀dispenser
我都有諗過叫佢讀個EN 但佢話唔想讀姑娘嘛
但i大得full time, part time好似淨係收番做緊既人
前景未明朗 學費唔平 冇咩閒錢唔值得搏
根本一半藥配出去有三分一都係拎去掉 好撚嘥
我都知dispenser 好多讀完就失業
唉我都唔知
又水鳩人入去讀 呢行已經爆左 好多人出黎都搵唔到工 一係就做緊萬5蚊嘅掛名工
我係好多個po已經講左好多次 要死唔阻你地
收皮啦你咩年份畢業呀 死個老屎忽咁 自己上左岸就乜都睇唔到 離地到飛晒天 睇死你連大部分藥moa都唔記得
你都on9
做野先 等陣屌鳩你
我有同事 佢本身有個Chem degree之後再pt明愛配藥 做專科 之後有時做下0.75咁

都有啲本身做診所Pt讀 之後轉正做ser

如果有家庭想做野又想照顧屋企都可以做0.5or0.75咁
無記錯得明愛有pt
Agger 有閒錢 唔使養家先好讀
聽聞攪緊自動化
第時會唔會冇得撈
可能單一化嘅藥房就有機會 但係DD 抗生素 以我記得係唔可以放落自動化 所以將來係唔會冇呢個職位 可能係數量會減少 同埋棄藥啊管理藥物 加減改都要一定人手

但係如果你做的target 係ill啲 變化改動好大 或者你執針劑 外用 其他醫療用品 其實都需要到配藥
唔係咁易搞,查牌話唔同期唔同批次唔可以一齊擺 再加上自動化點都要有人搞改藥補藥個啲
大家冷靜啲 理性黎講其實真係唔抵讀
除非冇經濟壓力又想做藥房咁屎忽痕啦
戇撚鳩 ha每年都請人 fg一批批咁收
大把人fg就20k起跳 搵唔到工一係你廢 一係你嫌人哋人工低唔撚肯做
到時又唔係fg又冇經驗講到畀人聽 正常都唔撚請你啦
而家係太多人讀i大開咗幾班,醫院個啲都收唔曬而唔係廢唔廢嘅問題
人工低係出面院舍多仲要做撚到隻狗咁
綜合以上黎講叫人唔好讀都係一番好意姐
讀定唔讀係睇自己有冇興趣喺呢行發展姐
如果係為人工 讀enrn或者其他行業仲好啦
樓主答人地問題 冇人講過讀完包有工喎
佢就入黎屌鳩人仲話佢水人讀
根本為屌而屌
依家係明愛pt讀緊
本身係醫院做緊其他部門
好想做配藥
I大都有pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞