做院舍藥房 你問我必答

564 回覆
7 Like 2 Dislike
幾錢人工?
我做緊ha
會唔會執針劑?一次配幾日藥(tab/inj)?
使唔使配出院藥(定佢地根本冇得出院)?
啲藥齊唔齊? Procurement咩人負責?
屌你
仲唔chok到你冇做足
我就19000多啲 90%自由放21日假 都係跟通脹同埋每年跳pt
核個個大獲啲 雖然我都要死
Pt7啊
院舍我諗無得出啦
d人係因為無人照顧先比錢入去住
d藥應該係班老人家去覆診
醫院配既 所以無procurement
會唔齊 所以成日見到老人院班人係到數藥
你一個人執曬300跟住第二個核完先出樓層?
咁多既
我聽過有間老人院番足1-7 8-6
都係得11000
我同佢講做m記經理好過啦
都有13000-15000喎
8啊 最低個pt
有21000左右
我嗰間要執針 水 藥 外用
直頭入到黎要學埋consumable
成日配antibiotics 同埋要出去買藥
因為我嗰邊有醫生即場改/停/加藥
Sorry啊 我嗰間自己有醫生佢哋成日都自己開藥 或者係會改晒政府覆診返嚟嘅食法 直頭要出去買藥自己訂所有嘢 你當一半係好似平時院舍做法 一半係診所或者醫院做法 我執完約其餘一半時間就要做陪其他即時概藥咁
我pt7啊 低你一個pt
我一個人執晒 其他同事核啊
又係到吹奏呢行
幾多人失業轉行大家心照 講到咁好又放假又高人工
最撚唔認同就係樓主講一畢業就有offer 做乜撚野

你要答係你既野 好心咪吹奏 你只會推更多人去死
pt7唔係叫做高我一個pt咩
btw你間院舍係屬於ha?
今年請左好多喎
淨係請ha我諗都有4-50人
卓健又請左
老人院 美容院都有請
其實唔怕人工低就實有工撈
你真係傻9黎 又唔比心機接觸下個社會
我無吹奏 我自問成績唔好 冇老師嘅祝福 但要好肯做
一畢業嘅時候自己搵緊工 個時得8000-9000一個月概私人老人院 無論幾低人工 我都唔會嫌棄 我啲朋友同我講助護都高人工過我 咁我自己係鍾意喺呢行發展 嗰陣時試過OT到8,9點 我都會返屋企自己再做note 最後都見得成有4個Offer係手(不過自問真係太廢,無ha offer)
Sor 我底你一個pt 我唔記得係咪pt9
絲打,中五讀唔讀得?
i大配藥好唔好讀 有咩comment
覺得院舍最HEA係邊個職位
應該要考完DSE先得 因為我都係考完DSE先報
只能講睇運啦呢樣嘢 幾年前市道真係幾差 我覺得撞正退休潮又合個老闆眼光係你好彩
Ha 年年都4-50人架啦 高峰期食哂所有fg啦
其他工首先要成績好 之後就係要有西
屌你老母垃圾行業重女輕男都算 仲要開到口請女 差d嬲到想去平機會
我日撚日都望轉工 我個同學(有西) 是但搵份份都見 我見都冇得見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞