做院舍藥房 你問我必答

564 回覆
7 Like 2 Dislike
我本身都對藥有興趣,成日接觸藥
可唔可以分享下返學要讀d咩
難唔難讀
冇嘅 當交學費喇唯有 凡事總有出頭天 藍巴加油
其實真係講運氣嘅有部份 不過我都想講靠自己努力都好緊要
我畢咗業 去咗私人老人院$9600 返足六日
本身有某大型診所 同埋另外間安老院 都有offer 最後揀咗我而家呢間
但係EN part-time讀RN 人工就fat fat
重點係姑娘話事權大過我哋
唔記得咗答你第二個問題

年紀細傾向流動性 因為最minimum 個point到到差唔多 年紀大做慣咗就唔會走多數穩定
梗係 喇屌你
係啊 不過好少請咁新 以我自己做例子 一畢業請我嗰間好西先請fg 我之後先再轉的
我本身目標都係呢三樣 都幾抗拒老人院 但係做慣咗 原來好爽
今日做狗聽日做人中之龍 唔好氣餒
我讀書嗰陣時真係一件垃圾講明先, 讀書方面我都係正常要讀d藥理,同埋點樣出藥,背下邊一類型入邊有啲咩藥:eg 心臟科醫高血壓有咩藥啊 啲藥有咩副作用啊 之類
都出咗嚟做嘢先真正接觸藥 再將兩樣野混合返一齊用 同埋我都好多謝一直以來係我身邊嘅師兄師妹 一路返工大家都一路互相分享點樣做 有時我藥物知識唔夠都會同我講返解釋返

讀書嗰陣時死背爛背 出到嚟合埋眼都記得晒
我想再問多d你返學既野
方便留低tg交流?
Pm
我唔識pm
我tg:https://t.me/chipndalebb
我唔用tg架
其實做院舍唔洗Ive hd 都得
其實都係 我睇你好你睇我好啫

利申在ha做
萬9蚊
我舊年仲見到萬1 offer
根本呢行大把人搵唔到工,或者offer 低到唔合邏輯
咁又唔係咁講 你試吓自己去睇下啲求職網 邊一間寫住唔需要證書? 我講緊嘅係大機構,唔係自己私人嗰隻呀
啊ching加油 大家各自努力
冇醫護底係咪做唔到
其實人工價錢流動真係超級大 9600 12000 15000 19xxx 202xx 呢幾個價錢嘅Offer我都收過
唔會冇工做嘅只不過係睇下過唔過到自己果關 用咗10萬讀書揾9600 嗰個心態要調整得好好 同埋要話比自己聽呢個只係短時間 盡可能學多啲野慢慢調上去好似打機升lv咁
不過只係限於好似我咁讀書好差嘅人 叻嘅人一早已經係最高位
讀書囉 唔係明愛就I大
讀完書就做到㗎啦 同埋你講嘅醫護隊係指?
姐係唔係讀呢兩間係咪就入唔到職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞