做院舍藥房 你問我必答

564 回覆
7 Like 2 Dislike
應該唔得啦 因為間間地方D人都係呢2間出黎 都應該請番呢2間的 但Q仔都會請下讀其他 其他都會有機會IN 請就
我就係過唔到自己,所以quit左
當年好多讀書叻既都冇offer, 反而麻麻果d就撈得唔錯
的確係
我嗰屆distinction 的得三分一人有HA offer
不過distinction 係私院入場券
其實又唔使諗到咁灰 我有啲朋友同我一齊喺老人院捱 最後個個都有好碼頭
成績OK其實已經入到私家啦 真係唔似得以前咁嚴 點解呢
姑娘真係最大
上個禮拜先比姑娘鬧
我新仔聽個電話都咁岩遇正個護士張打黎發爛渣
我覺得我有9成都係運
老實講我讀書唔叻
有幾科重要淨係求合格
特別係pharmaco
係咪因為你話晒事
我知好多老人院都係得1-2個姑娘+1-2個dispenser
老老實實姑娘無論rn en都係唔識藥
所以藥既野都係比番晒disp做
我都係
嗰時背極都係唔識
就算背完都係為個test
我嗰時重覺得我呢世都唔會記得咁多brand囉
點知出到黎做野唔夠3個月就記起7788
btw我都做過幾個月卓健
師兄
可唔可以講下當年做新仔有咩辛酸史
呢d真係好睇運
我有次番緊ha去睇卓健
我見到有個讀書好叻既同學係嗰間卓健番緊工
真係好諷刺
當日佢重係老師面前陰鳩我
今日佢已經係一個輸比我既人
所以話 ha請人都唔係淨係睇成績既
我地都係渣 有時我睇MAR FAX睇唔到 問佢地直頭無視我
不過個CN係全世界最有人性都超級好人
講起呢科 真係到呢刻都唔明
又唔係 我對上有啊頭同另一個同事 錫曬啲細 公司無啦啦又送湯卷 免費lunch 之類 來來去去就係呢幾百個 開開心心又到5點

有咩事對上有啊頭
做細幾疏乎
Q仔好無做?

係啊,估唔到自己都有隨口講到啲brand 幾多mg
係囉 講黎聽下~~~~~
又唔可以咁講 人生未去到最後都唔知邊個贏邊個輸 每個地方都會有學到野嘅地方 Q仔都有大把野學 平常心 各安天命
真係講運 同埋想做呢個份心 責任心係好緊要 聽教聽話都好緊要
黎緊in養和 配藥 巴打有咩教路
HA 配藥員路過
你都識講係今日輸啦
人生仲有好漫長嘅路
無論以前發生咩事都算啦
應該好好珍惜你有的野
第一次見定係已經等緊消息?
Hello啊茂巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞