[互動故]我要做車手!(4)

981 回覆
116 Like 0 Dislike
a
A
投票結束
兩個都揸佢架車?
「一於咁話啦!」我抬起已酩酊大醉的肥黃。

「嗚...哇...囡啊 」肥黃繼續失控。

「喂屌,你啲口水啊!」

「嘻~lulululu~我係吉村卓

「入去啦!」我打開左邊車門,一手把肥黃推進車內,順手把他褲袋內的車匙交給Ella。

「掃把佬妳揸唔揸得掂?」我問Ella。

「嘻~你一陣睇吓咪知~」Ella回應。

如是者,我們由新娘潭路回程到大埔。

沿途Ella完全駕輕就熟,使我對她更為著迷和佩服。

我們率先把肥黃的車泊好,再協力把他推回家中。

之後我再送Ella回家...

「喂!你做乜又用我架車嚟搞我家姐?」在Ella家樓下,竟然遇上了他的弟弟。
------------------------------------------------------------------------
A:「搞咪搞,唔關你事!」
B:「搞咪搞,即場搞一次俾你睇都得啊!」
C:「搞咪搞,搞埋你都得啊!」
D:「對唔住。」
打錯字,以後會細心檢查一次先
C
B
C
C
C
d 要忍
c
d
D
投票結束
C
C
「搞咪搞,搞埋你都得啊! 」我此刻感到自己真的是一個變態。

「哇!顏福偉?」Ella弟弟退後幾步,生怕我真的「搞」他。

「驚啊?嚟啦小弟弟,哥哥帶你睇金魚~」

「你兩個夠啦!」Ella再一次出面當和事老:「一個我細佬,一個我男友,你地可唔可以試下和平相處?」

「挑~得嘅...除非佢鬥車贏到我。」

「求之不得,邊個贏邊個就係大佬!」我鬥志激昂地回應。

「就宜家!」

「唔得,聽日有嘢做...同你家!姐!一!齊!」

「...」

「放心喎,我會再俾個時間你,還掂我贏硬。」我邊說邊把手搭在Ella賻上。

[待做事項增加:跟Ella弟弟賽車]

「聽日見啦,B~」我看看手機,時間已經不早,因此也該回家睡覺了。

「嗯~聽日見!」
------------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
拿拿林
第二天早上,

還在半睡半醒狀態下的我,聽到除了自己以外的呼吸聲,而且就在身旁。

仔細感覺一下,我的身體還被緊緊抱著。

「哇!哇!」我睜眼一看,Ella竟然睡在我旁邊!

「醒啦?」Ella像是一直在等我睡醒。

「妳...妳點入嚟架?」我昨晚真的太累了,回家洗操後就一直睡到現在,期間發生的事已完全沒有印象。

「嘻~嘻~」Ella手中拿著一串鑰匙,並把匙扣套在食指中轉動。

「妳...幾時有我屋企鎖匙架?」雖然我完全不抗拒Ella持有我家的鑰匙,但我完全沒有概念為何她會有我家的鑰匙。

「你瞓醫院嗰陣啊,我日日都進出你屋企幫你送餐送衫,咁Auntie為咗方便我,咪配一套俾我囉。」Ella依然在轉動鑰匙。

「原來我住院期間,你咃已經進展到咁嘅地步...」我指Ella和自己父母的關係。

「喂啊~尋晚嘅事你會負責任架可?」Ella扮出一個害羞的表情。

「吓...吓!咩事?」我一臉驚慌。

「你真係唔記得啦?」

「我太好瞓...真係唔記得...」

「你對住我放咗一個大屁!!!我要報仇!」Ella笑說:「聞臭腳啦你!」

說罷,Ella把腳快速伸到我的面前。

「去死啦!」我也不甘被作弄,用手在自己的腋下輕撫數下再伸向Ella。

我們就彷如兩個小學生在鬥氣、打罵,不過這就是情侶間才可以體會到的樂趣。

「停!差唔多夠鐘出去啦!」我指向鬧鐘,時間為早上十一時正。

「嗯~」
A:先聯絡肥黃(看他酒醒了沒有)
B:先跟Ella自行補充燒烤食品
C:看看家中有沒有甚麼可帶去燒烤

好感值:
Ella:400
B
C
B la
肥黃應該仲收緊皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞