[互動故]我要做車手!(4)

981 回覆
116 Like 0 Dislike
投票結束
男主輸我棄故
一定要贏個濕鳩細佬
個細佬幾歲呀,戀姊情結咩,咁撚煩
「天行,我買重你贏架,同我砌低條友!」比賽當天,Ella弟弟叫來了一群支持者。

「約咗條撚樣幾點鐘架?仲未見人嘅?」天行口中咬著香煙。

「一點鐘(1am)囉,仲未見人,睇怕都係笠水架啦~」跟班A附和。

「我今日問人借咗呢架落場用嘅RE雨宮RX-7,食撚硬佢!」

[另一邊箱...]

[B~一陣你要加油!我會喺隔離陪住你!」Ella說。

「嗯,希望今次場比賽完後,可以化解到同妳妯佬嘅恩怨。」

來到比賽場地,Ella弟弟一早已在車上等待。

「呠!呠呠呠!約你幾點啊?你唔好出年先嚟?」Ella弟弟按動響咹。

「天行!你點可以咁無大無細?」Ella指責。

「家姐,你做乜仲癡住條仆街?快啲過嚟我呢邊!」

「喂,尊重下好喎!」我插嘴。

「撚樣,今晚同你賭1皮嘢,夠唔夠薑?」天行說。

「吓?賽車都有得賭錢?」我無知地問。

「哈...哈哈哈!牛奶仔乜撚都唔知,仲話想羸我。」天行笑了起來,其他支持者也爭相和應。
------------------------------------------------------------------------
A:同意賭錢
B:堅拒賭錢

[注意:本次選擇會影響主角財富]
B
B
A 信自己
B 場比賽既意義在於係解決紛爭 一陣細路輸左錢又賴皮咁點算
a
b
B
A 贏左之後叫佢唔洗比
A 買自己輸,對沖風險
A
A 到時比錢戈陣家姐會出嚟收細佬皮
B 女女一定唔支持賭
B
b
A
投票結束
快啲砌低佢
一樣諗法
「我今日嚟係為咗化解恩怨,而唔係賭錢!」我拒絕了賭錢的要求。

「挑~無癮。」

「今日呢個比賽由大埔工業邨經大尾督同新娘潭路到鹿頸,再鬥快原路返到大埔工業邨為止贏。」不知由哪裡走來一個旁述。

「準備,三,二,一,GO!」

一起步,FD3S已經瞬間跑出,向大尾督方向進發。

「唔駛心急,入到新娘潭大把機會!」Ella在旁示意。

在前面的FD3S不斷在在雙白線之間左穿右插,就像視之為無物。

為了保持距離不被拉開太遠,我也模仿天行遊走雙白線之間超越前方慢車。
------------------------------------------------------------------------
A:播歌增加氣氛
B:跟Ella談話
C:甚麼也不做
b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞