[DSE 2019] 通識5**考試技巧 完全免費

466 回覆
116 Like 40 Dislike
但愈黎愈多人以為膠背就ok

靠你教同學考
巴打收唔收學生?
曾經有人咁講,將英文同中文嘅5**答案對比過,感覺上認為對英文5**論證嘅要求無咁嚴謹。不過,我唔能夠指為有著數,或者純粹係中英文嘅語意唔一樣,所以望落有唔同感覺。

另外,84.9% 用中文考、15.1% 用英文考。可能見好多用英文考嘅考生考出黎都好好,但請唔好忽視用英文去考通識嘅學校相對中中為叻,亦會導致有錯覺認為英文易考d。 (同學要小心睇數據,並了解影響數據背後嘅因素)

當然,亦有人話寫英文快d多d啦……

所以,無從判斷。打和吧。

最後,唔會睇IES。IES雖然有固定要求,但其實學校入面嘅要求都有少許差異。所以,請同學多d同在校老師互動吧﹗
希望係最後3個月幫到大家。post得上黎,內容緊係全免。
其實有冇著數都係咁考
唔會話英文卷會比中文卷淺
只係比較多名校係用英文讀LS所以出黎高分個數字係多啲
我地d回覆都尚算一致。證明無呃學生。
等陣覆得多俾人以為我係你打手就好笑
留名
最緊要幫到同學就好
歡迎提問,呢度隨機出現5**考生解答
http://www.orangenews.hk/topic/system/2019/01/04/010107174.shtml
通識科太講咬文嚼字
其實同中文閱讀藍色窗簾差唔多
印象你係教緊通識,唔知老師點睇呢
既然老師無意見,我講下自己對呢類文章嘅睇法。
我覺得呢類文章好無謂,如果有留意,其實係定期谷輿論黎廢科。以下隨便抽文章幾點,都好讓同學看得懂呢類文章嘅問題,而做IES嘅過程都唔好犯類似錯誤
1. 「然而現在的考核,卻聚焦在咬文嚼字,就算面對常見的字眼,亦要求學生處理不同題型的時候,回答出一定的關鍵字。例如有題目要求學生評估一帶一路計劃對中國國力發展的影響,國力二字……」

首先,隨便作一題題目指通識科會咁考,有無學校咁考係無從判斷,或可指為引用不充分的理據。正如早前,立法會議員引述有家長指「有老師教授通識課程時全部都是關於反對特區及內地政府,將個人政治觀點帶入課室。」同樣都有類近情況,即使觀點完全相反,隨便指學科支持政府,都不足以論證。

2. 「這樣的標準學生事前難以知悉,而導致回答題目的時候,根本不清楚有這樣的要求。」
其實不用作題目,「國力」二字可直接引用考評局2014年的題目。「你認為中國要增強國力,政治穩定是否比經濟發展更重要?解釋你的答案。」當時marking都寫得幾清晰,幾乎都係綜合國力呢個概念嘅內容黎,無上面所講嘅情況。事實上,考生不懂要求,係呢個情況明顯係考生自己無讀熟書。

3.「這樣的情況並非特別例子,而是一個普遍現象。」然後引一題2018年嘅考試,就話係好普遍,同學記得做IES唔好咁推論……
文章指「考生事前並不知道回答這類題目有什麼要素,難以掌握題目要求,很多考生以為填寫全人教育這類的關鍵字便可全身而退,卻不知道信念二字要求的,是要包含對教育的期望和成果。」

我之前係度都講過「信念」二字沒有特別高的要求,只係字面要求,亦係從資料C好易歸納到出黎。若如佢所講,考生事前並不知道的要素,都不可以用來出題呢?如果係,唔淨止呢科,幾乎乜科都唔駛考,又或者考返佢自己所反對嘅八股文。又唔俾考新要求,但又話呢科作答好多規範,明顯前後矛盾。

4. 多得我都不想引了……

5. 最後,刊登文章嘅機構背景,作為通識科老師,你又會否教導學生判斷新聞機構背景,然後與同學深入討論呢?
可唔可以交文比樓主改?🙇🏻
可以,有同學交緊了,會陸續回覆。

不過,請認真交
係呢兩個星期講解完成份2012年卷一嘅題目,希望同學掌握到以上題目嘅要求,而之後亦會繼續同大家分析唔同年份嘅文憑試題目,避免同學大意失分。
另外,亦歡迎同學繼續交文,會盡力回覆大家。
收嗲啦,之後想收錢學更多?
上面都叫個學生自己係度免費睇啦

定係⋯⋯免費貼出黎得罪補習佬?係嘅話,你應該展示點解學生值得俾錢補你,唔係鬧我免費wor

又或者一齊係度免費教都得架
又到周末上載 pastpaper 答案。
同學請自行瀏覽
樓主咁勤力
如果操囇d pastpaper,咁仲有咩可以操
你先努力,我hea友黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞