[DSE 2019] 通識5**考試技巧 完全免費

466 回覆
116 Like 40 Dislike
(如果覺得通識科操極都係咁上下)
相信同學有留意近日中大文憑試改左計分標準,或可將心力放在能取得5或以上的科目。

(如果你想呢科拎星)
坊間大把卷你做,而且學校應該有mock。
就算唔係操卷,呢科都仲有好多議題、概念去讀。例如︰可以自己搵個議題黎出題,試下自己諗唔諗得返d答案等等………
坊間試卷買咩出版社好,而且點樣自己對
通識用英文考已經贏一半
改得好鬆

利申2015 5*
好少拎出版社嘅模卷黎比較,等我得閒去望下

好多時,d卷有哂成篇答案,可以同自己答案對比下,同埋用返我之前講嘅方法檢視答案
巴打想問下卷二要拎5-5* 大概要幾分?
13分拎5會穩陣啲
61%+

咁上下,其實上網check到
I
都係⋯⋯
我自修用卷推返個5** ies分出黎,係91分。

不過,同學考試考得好係完全有得救。

加油 唔明隨時再問。
咁佢考得超差
Ies 好似得4至5成 係咪好難拎5
當Ies 50/100
而拎5最終要300-320 /500
咁你要係卷一卷二400分入面拎250-270分咁上下
大約63%+吧
我7成 想問卷一卷二要拎到幾%到先有5或以上?
上年大致係咁
5**= 70%+
5*= 65%+
5= 61%+
比重
卷一=50%
卷二=30%
IES=20%
滿分數
卷一=250分
卷二=150分
IES=100分
滿分=500分

假設你IES= 70分,要知卷一卷二分數……………………先拎5
5 = 500分* 61%+ = 305分+
扣走IES = 305 - 70 = 235分
(235/(250 + 150)卷一+卷二總分 )* 100% = 58.75%

其他同學想知就自己計吧﹗﹗你地都要考數學架
2012年答案已經完全上載
2018年滿分嘅題目亦已上載
接著會試答唔同年份入面較難嘅題目,俾各位同學參考
又諗起IES學校比得60幾分我,最尾HKEAA mark adjustment比多10分我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞