[DSE 2019] 通識5**考試技巧 完全免費

466 回覆
116 Like 40 Dislike
點睇d補習名師嘅通識mock?
ps. 做過1日helper 偷睇過佢地份卷
想問下有咩好通識概念雞精春推介?
咁爸打間學校考得好好
字體端正係通識卷拎高分既關鍵。
我試過用電腦做通識卷mock俾老師改,好幾次都好高分。
結果dse得lv4

當然唔排除自己失手,但眼見考得好啲既同學大部分寫字都簡潔好睇。

利申:自認寫字亂、唔好睇
通識科都好重視邏輯論證。簡單概括個論證

字體-> 成績

其實有無其他因素影響到成績同字體呢?

例如學生質素
普遍黎講,成績好嘅學生字體較佳,因而考出黎較佳?所以,有錯覺覺得寫字好就好成績?

當然唔能夠否定你嘅說法,但應該揀一個較有說服力嘅說法。如果要證明你個說法,其實可以手寫同電腦打同一題,然後交俾同一個人改,睇睇分數有無差異。不過,唔好咁吧
我唔係dse日校考生,未補過
我只可以講通識科係重視邏輯論證

但改卷未必人人做到咁中立呢....
寫字亂=蠢/讀書唔叻同黑人=犯罪一樣
好多人以為自己唔會咁睇人,但事實呢?

又或者咁講,評核制度咁嚴謹又點會出現咁多appeal升一個lv甚至兩個lv?
第一句大家都同意

後面果幾句其實都會出現係其他用語文考核為主嘅科目

如果appeal升一至兩個grade,直情係頭8個markers當中有人出錯,多於字體導致 (我好支持改錯卷一次就應該永不錄用,但⋯⋯)

依家呢科每題用雙評唔可以離開+-2 ,考試制度黎講已經相對能避免問題。
當然,抽機黎講可以連續8個markers-2-3,然後跌左兩個grade,但呢個就變成手鬆手緊嘅考試評卷問題,就唔只係呢科了
有任何問題可以繼續問,隔離post有人話考極都上唔到5,然後開post話廢科,可以入黎睇睇架
留名
利申教畜 不過唔係教LS
5* appeal想上5**
點知最後個分得翻4
好彩無跌grade呢回事
每一科嘅appeal卷只會更緊,唔會鬆
所我好會支持如果appeal成功,應該炒左第一round果個markers
有咩野幫到你呢
在我黎講,考生多d練習寫文最實際
因為寫文過程先幫到你慢慢學到用文字推論
純粹幫手推下
咪就係
以前學校個通識老師教開數學
乜人都教得 點會教得好
係咪有得交文俾你睇
呢科做得唔好俾人有話柄,學校行政都要負責任

有事要帶隊就屈通識科先,乜都通識揹,但學校資源從來就唔當主科咁分
其實好多學校都唔重視呢科
有唔少通識老師都係兼教嘅
點睇通識呢科就嚟摺
係呀,一直都幫巴打們睇緊。

但要排隊,同自己做完先好交黎
好耐之前答過
個人認為呢轉未執得成,但會再減課程,然後再減減減。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞