[DSE 2019] 通識5**考試技巧 完全免費

466 回覆
116 Like 40 Dislike
聽日想拎5 or above,我ies 88分,平時學校做卷都有5,上次學友社個mock裸考拎5,但係好驚聽日失手,想問下點樣先可以保住個5?
放鬆心情唔好擔心咁多
Agree
我copy返好耐之前覆過同學嘅野:「

我通常都係答呢幾點︰

1. 留意題目提問字,唔好錯方向。題目問因素,你唔好答錯原因、影響、困難;題目要求立場判斷,你一定要先清楚表明立場,然後再從多角度論證;題目係比較/評估題,記得用準則衡量再判斷;

2. 注意段落結構,每一段都要做到︰ 主題句 + 解釋 + 引用資料 + 申述說明。依期寫文時,多用呢個結構檢視自己做得好唔好,同時寫完自己讀一次,睇下合唔合邏輯先;

3. 熟讀概念,要將概念扣連到資料再解說,而資料記得係整理過,唔係照抄就當引用;

4. 從多角度出發。例如︰「政經社文環」、個人、社區、社會、國家、國際等層級黎推論等;

5. 注意時間分配,絕對唔好漏空任何一題。因為份卷一半分多d已經夠Level4,如卷一你答第一題已經用左45分鐘,就有必要去下一題。因為你係最後果題8分c題寫多兩句,唔會突然多2-3分,反而你去下一題,答得準已經多返5-6分……

延伸講多少少,同學如果有留意歷屆成績嘅分數,大約52分(/100分)以上就會有Level 4以上。即係卷一46分,拎25分,卷二20分拎11分,已經穩陣。但或者你會感受到呢科要求嘅分數真係唔高,尤其2018年34.3%嘅考生都拎到4以上。不過,呢科要上到5以上就得返7.1%(5*2.8%、5**0.7%),比起另外3個必修科都低。卡住同學個位往往係4去5。因應愈來愈多大學改收生計分方法,如中大改分後,同學應該將谷得起嘅科訂係取得5以上。

咁點樣level 4 升去level 5?其實都係做返以上幾點啦~

#dse #liberalstudies #dsels #2020dse #2019dse #dsepastpaper #liberalstudies #通識 #通識筆記 #通識教育 #5星星 #通識濃縮精華
其實aim 3 係咪唔使溫都得
你字速正常 卷一引用資料 結構清晰
卷二冇離題 輕鬆lv3
有冇人可以tip下邊個或者邊啲方面會大機會出?
唔駛細字嘅 幫佢地改左三個月文,一蚊都無收

行有餘力,大家幫得就幫吧

歡迎識答嘅人一齊答,之前都有老師幫手答
Tip就無謂

記熟堆準則,呢幾年卷二題b一定用到
每題都係一半分咁應該點
我paper2反而唔差有10 11分咁
另外想問下
啲題型記得唔係太熟好怕到時亂唔知應該同一段比較定分開正正正反

之後啲老師又講問幾大程度同意,如果唔同意就話大程度上唔同意
Sorry 我可能問得有啲亂 但而加分唔清題型反而令我最困擾
24有5以上

據我理解5以上 係60%+
所以 46 x0.6 = 27-28+
Ok
簡單講講
要俾立場嘅題目,主要係
論證立場、評估題、比較題
論證立場黎講
問你「是否同意」、「多大程度上同意」
就照字面回應吧
同意就同意/很大程度上同意
不同意就不同意/很大程度上不同意

比較題
你會見到statement入面有「xxxx較 / 比 xxx 好」 / 「xxxx是最有效的方法」 / 「xxxxx利多於弊」等
咁呢d一定要用準則去答。

同一段,用準則衡量到兩個項目,邊個好個邊個
做三次正
然後做段反
所以,要4個不同的準則去衡量

評估題
問過兩隻
評估xxxx影響 / 評估 xxxx 成效
你都要記得用準則
如評估xxxxx影響,你立場係正面大於負面,就要用準則係同一段衡量到「正面> 負面」
然後做3次
再做反
上年大約是
52%+ level 4
61%+ 5
70%+ 5**
Thxxxx
幫到就好
預祝你成功
姐係評估用準則三正一- 唔洗比較?
概念詞係邊度溫好?
睇你咩野叫「比較」

舉個例2014卷二題3a
評估夜間燈光對香港人的生活素質的影響。論證你的答案。

用準則去衡量,如經濟發展。同一段係經濟討論範疇下︰
夜間燈光令商戶廣告/營銷好左,但光害不合乎國際水平,或損害城市競爭力。再判斷,長遠國際評級會差,故負面多於正面……
見2017年卷一題2a

利用資料B,說明資料A所顯示的現象。

指出現象 >描述漫畫 > 引用資料B支持
X2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞